Societat

Cita dels moviments socials al Fòrum de Teologia i Alliberament

Durant dos dies creients de diferents religions i ateus parlen de temes transcendents

Pobresa, homosexualitat, la pau a Síria, l'Església i la Guerra Civil i el voluntariat seran temes estel·lars

L'Associació Cristiana de Gais i Lesbianes (ACGIL) analitzarà aquest matí en la conferència Bíblia i homosexualitat els textos que tradicionalment s'han fet servir dins l'Església catòlica per condemnar les relacions entre persones del mateix sexe. La intenció d'aquesta xerrada és oferir interpretacions que desmunten la lectura tradicional i obrir un debat sobre un tema que ara està en primera línia de l'actualitat després que el cap de setmana passat l'acabat de nomenar cardenal, Francisco Sebastián Aguilar, aixequés altre cop totes les crítiques en afirmar que l'homosexualitat és una “deficient sexualitat que es pot normalitzar amb tractament”. Bíblia i homosexualitat és un dels tallers que avui es podran seguir en el marc del tercer Fòrum Català de Teologia i Alliberament, que es fa a l'Escola Pia de Barcelona i on se citaran els principals moviments socials que, avui, encapçalen la lluita per canviar la societat.

Un altre taller d'aquest matí, que dirigirà, en aquest cas, la Fundació Arrels, es titula En els nostres carrers, entre cartrons, viuen persones. El Fòrum Català de Teologia i Alliberament ofereix, en total, 68 tallers en què es tractaran els temes més variats relacionats amb l'espiritualitat, la solidaritat i la justícia, la pobresa i les desigualtats, els projectes solidaris, el pacifisme, el militarisme, la marginació, el medi ambient i l'ecologia. També del procés polític català.

“No sabem quanta gent vindrà”, va explicar ahir Enric Canet, un dels organitzadors. “De fet, cada any és una sorpresa perquè, al marge de tota la gent que durant l'any està treballant, perquè el fòrum l'anem fent tot l'any, sempre ve gent interessada a última hora. Cada cop més gent”, afirma. El fòrum va adreçat a tothom, creient o no creient.

“El que vol és establir xarxes de relació entre tota la gent que creu que la transcendència impulsa a alliberar-nos”, diu Canet. I afirma: “La nostra idea és fer resistències contra com van les coses. Per això parlem àmpliament d'alliberament. Ens volem resistir a un món que està venent un discurs únic, que diu que no hi ha més opcions que les retallades i els mercats. Nosaltres diem no, diem que hi ha altres maneres de viure.”

El FCTA, que és un esdeveniment germà del Fòrum Social Català, té com a lema Lluitem per l'esperança. El 2010 va ser És el moment oportú i el 2012, Som més dels que creiem.

LA DATA

26.01.14
a les deu del matí
el bisbe Joan Godayol pronunciarà la conferència ‘L'anunci de l'Evangeli pel món d'avui'.

LA XIFRA

66
persones
són les convocants del fòrum. Entre elles, Ada Colau, Arcadi Oliveras, Teresa Forcades i Joan Botam.

LA FRASE

Ens volem resistir a un món que està venent un discurs únic
Enric Canet
organitzador del fòrum català de teologia i alliberament

Primeres dades de l'enquesta encarregada pel papa

Església Plural (EP) donarà a conèixer en el decurs d'aquest tercer Fòrum Català de Teologia i Alliberament els primers resultats sobre l'enquesta encarregada pel papa Francesc a les diòcesis de tot el món amb vista a la preparació del sínode extraordinari sobre la família, en què vol analitzar i, si cal, prendre decisions i proposar canvis. Amb aquesta estratègia, vol confrontar les posicions oficials amb la realitat social, dins i fora dels àmbits creients. El papa Francesc ha demanat als creients que expliquin com veuen temes com ara el divorci, els sagraments per als divorciats, l'homosexualitat, el matrimoni gai, les adopcions, els diferents tipus de família i el paper de la dona, etc.

El col·lectiu Església Plural, format per cristians de base de tarannà progressista, va penjar les preguntes al seu web i enviaran les respostes dels seus simpatitzants i afiliats directament a la Santa Seu. En dos mesos el formulari d'EP ha tingut 3.600 descàrregues de tots els Països Catalans. El 67% dels qui han respost tenen entre 61 i 80 anys, un 24% són d'entre els 46 als 60 anys i tan sols el 8% restant tenen entre 31 i 45 anys. Uns eren seglars, el 13% preveres i el 21% religiosos.

El sínode extraordinari sobre la família es farà del 5 al 19 d'octubre d'aquest 2014 al Vaticà i hi participaran bisbes d'arreu del món.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia