Societat

Trias assetja l'incivisme amb més multes

Les sancions per beure o orinar als carrers de Barcelona es disparen el 2013

L'augment s'atribueix a la pressió policial

La croada política que l'Ajuntament de Barcelona abandera des de fa almenys tres mandats contra les conductes que deterioren la convivència a l'espai públic es va traduir amb més sancions l'any passat. En total, durant el 2013 la Guàrdia Urbana va imposar fins a 136.331 denúncies –373 diàries– per incomplir l' ordenança de civisme, la qual cosa suposa un increment del 9,20% respecte a l'any precedent. Per conceptes, els repunts més notoris s'han produït en les multes tramitades per beure alcohol (+26,39%) o pixar al carrer (+13,50%) –i que, en els casos catalogats com a greus, poden arribar a ser de 750 o 1.500 euros– o per practicar la venda ambulant fraudulenta (+5,67%), i que ha anat acompanyada de 910.575 comisos. Menció a banda mereix l'epígraf identificat com a “conductes que adopten formes de mendicitat” i en què també s'ha produït un augment substanciós (+25,59%) de les sancions. Des del consistori s'ha volgut recalcar que això no vol dir, però, que se n'hagin imposat més als sense sostre o a ciutadans amb situació d'exclusió, sinó a persones o grups més o menys organitzats que, per exemple, utilitzen menors per demanar almoina “de manera insistent, intrusiva o agressiva”.

Del ball de xifres de l'aplicació de la normativa també destaca el descens, prou notable, de les denúncies a clients o prostitutes que exerceixen al carrer (-8,52%). Cal recordar, no en va, que aquest fenomen va ser un dels detonants de l'aprovació, a finals del 2005, de la citada, i alhora controvertida, ordenança. També és significativa la caiguda de les denúncies per perpetrar juguesques il·legals a l'espai públic (-71%), i que és conseqüència de la pràctica desaparició de les xarxes de trilers que operaven a les Rambles.

Aquest augment de l'acció punitiva per part de la Guàrdia Urbana no s'interpreta, però, com una conseqüència d'una major conflictivitat al carrer. Fonts de l'Ajuntament de Barcelona ho han atribuït a un increment del setge policial en zones potencialment conflictives. Els exemples més recurrents són les àrees d'oci nocturn de Ciutat Vella, on s'ha redoblat la presència uniformada, o l'Eixample, on des de fa temps ja s'aplica un pla destinat específicament a lligar en curt l'incivisme. Per reforçar aquesta tesi, les mateixes fonts recalquen que aquest repunt de les multes ha anat acompanyat d'un decreixement de les trucades d'alerta que es reben per part de veïns. Un descens de queixes que s'ha apreciat especialment en els casos de consum d'alcohol a la via pública (-29.72%), prostitució (-28,33%) o venda ambulant (9,89%).

D'altra banda, en el cas de Tarragona, l'Ajuntament la ciutat es va gastar l'any passat 463.593 euros –un 7% menys que el 2012– en reparar els efectes de l'incivisme o els actes vandàlics. Una factura que va ser especialment costosa a l'hora de reposar contenidors cremats (67.404 euros) o que havien sofert danys (107.850).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia