Societat

Les desigualtats socials i entre barris s'afermen a Barcelona arran de la crisi

En només cinc anys el percentatge de famílies amb ingressos baixos gairebé s'ha doblat

El nivell de renda de Pedralbes és 6,4 vegades el de Ciutat Meridiana

És un diagnòstic comú més enllà de quin sigui l'enfocament ideològic de qui el formuli. La crisi econòmica imperant deixarà com a herència una desigualtat social més profunda, que dessagnarà amb especial cruesa les classes mitjanes. Una realitat que també té el seu reflex a la Barcelona actual, on el 2007 hi havia un 21,7% de famílies amb rendes baixes que el 2012 ja eren un 39,3%. Una evolució que, en el cas de les que tenen ingressos mitjans, ha anat a la inversa; han passat de representar el 58,6% (2007) al 44,1% (2012). En el cas de les famílies més acabalades, també hi ha hagut un lleuger descens: del 19,8% s'ha passat al 16,6%.

Aquestes xifres, que va facilitar ahir l'Ajuntament de la capital catalana, seran objecte de debat polític divendres en un ple on es debatrà l'estat de la ciutat. Estudiant-les amb detall, però, observem que al llarg del 2012 s'ha aconseguit frenar aquesta tendència d'eixamplament de l'escletxa social. Però les diferències persisteixen, com també queda patent en les dades detallades per territoris. Partint del fet que la mitjana de renda familiar per càpita de Barcelona se situa en 18.912 euros –un 1,1% menys que el 2011–, hi ha contrastos que, no per previsibles, deixen de ser menys impactants. Així doncs, el barri més ric de la capital catalana, Pedralbes, té una ràtio d'ingressos 6,4 vegades més alta que la del més humil, Ciutat Meridiana. A escala de districte, també es constata l'abisme social entre la zona alta de la ciutat –il·lustrada amb el cas de Sarrià-Sant Gervasi, amb 33.469 euros– i l'extraradi –Nou Barris, amb 10.799–. Per reblar el clau, un tercer element per a la reflexió: donant el valor 100 a la mitjana de la renda de Barcelona, s'observa que 55 dels seus 73 barris hi estan per sota. O sigui, una gran majoria.

Pel govern local de CiU, aquestes dades s'han d'interpretar amb prudència: les desigualtats persisteixen i, per tant, es continuarà invertint substancialment més a Ciutat Meridiana que a Sarrià –fins a vint vegades–. L'oposició d'esquerres, però, ho veu tot plegat com la conseqüència d'un model de gestió neoliberal. Divendres, al ple, més debat.

LA XIFRA

18.912
euros
és la renda mitjana familiar per càpita de Barcelona. A la gran majoria de barris de la ciutat és més baixa.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia