Societat

Les universitats endureixen l'accés a magisteri per elevar el nivell dels mestres

Els estudiants que vulguin fer la carrera docent hauran de superar una prova d'aptitud a partir del 2015/2016

El curs vinent se'ls exigirà un 5 en llengües

La Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) va fer ahir un pas més en el pla de millorar la formació inicial dels mestres. A partir del curs 2015/2016, per accedir a magisteri caldrà superar una prova d'aptitud personal comuna a totes les universitats que ofereixen aquesta carrera per “valorar els coneixements, les habilitats i les competències imprescindibles per cursar amb èxit el grau”. La nova prova s'afegirà a les proves d'accés a la universitat (PAU).

Mentrestant, i per accelerar el procés de millora de la qualitat dels docents, els aspirants a mestres que facin la selectivitat el curs vinent hauran de tenir una nota mínima de 5 en les proves de català i castellà. En la mateixa línia de millorar el nivell en llengües dels mestres, per primer cop als estudiants procedents dels cicles formatius se'ls exigiran els mateixos requisits en aquesta matèria que als que vénen del batxillerat.

Les mesures anunciades ahir pel CIC formen part del programa de millora i innovació en la formació de mestres que es va engegar el curs passat. Fins ara, i davant les reticències inicials de les facultats d'educació a elevar excessivament les exigències en matèria de llengües als estudiants de magisteri, diverses universitats han posat en marxa un doble grau en educació infantil i primària, de cinc anys de durada, amb una nota de tall més elevada per accedir-hi. Amb els nous estudis es pretén augmentar el coneixement dels futurs mestres en àrees com les llengües i les matemàtiques.

Altres universitats, com ara la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Vic, han optat per afegir a la carrera de mestre una menció en anglès per donar-hi un valor afegit.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va rebre amb “satisfacció” la decisió del CIC. “Per tenir èxit en l'ofensiva contra el fracàs escolar necessitem reforçar la formació inicial”, va dir Rigau, que va apostar per un “nivell d'exigència elevat dels candidats a mestre per prestigiar-ne la professió”.

Nivell B-2 d'anglès per a l'Erasmus Plus

El Ministeri d'Educació exigirà als 10.000 universitaris que es vulguin beneficiar del programa Erasmus Plus, finançat per l'Estat, un nivell d'anglès equivalent al B-2 i tenir aprovats un mínim de 60 crèdits. Aquests estudiants tindran un ajut mitjà de 350 euros mensuals, 100 més que els 30.000 universitaris que estaran finançats per la Unió Europea (UE).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia