Societat

Blanes i Lloret de Mar uneixen esforços per ser més eficients

Els dos ajuntaments mancomunen alguns serveis per reduir despeses

El Teatre de la Costa Brava Sud, amb una sala a cada municipi, n'és el paradigma

El transport urbà conjunt és el pròxim objectiu

Els dos municipis mancomunen serveis per reduir-ne
els costos

Els anys de bonança van deixar als municipis grans equipaments culturals, esportius o socials. Sovint sobredimensionats. Després, amb l'arribada de la crisi, n'hi ha que han quedat sense contingut per falta de recursos i sovint no se'n pot ni assumir el manteniment. Així mateix, el context econòmic ha provocat que molts consistoris hagin hagut de suprimir molts serveis perquè oferir-los no era eficient. En vista d'aquesta situació, els ajuntaments de Blanes i de Lloret de Mar han decidit unir esforços i mancomunar alguns serveis i ofertes.

Un treball conjunt que té com a detonants, segons Romà Codina (CiU), alcalde de Lloret de Mar, “la situació econòmica i el sentit comú”. Codina admet que en el moment actual no tots els municipis es poden “permetre” tots els equipaments; per això, aposta per “saber aprofitar els equipaments propers en benefici de tothom”. El seu homòleg blanenc, Josep Marigó (PSC), afegeix: “Hem de ser capaços de sumar el que cadascú té per poder oferir un millor servei global.” Marigó resumeix la unió de serveis amb Lloret de la manera següent: “Més que competir, hem de compartir.”

La prova de foc del treball conjunt va ser, ara fa dos anys, la unió dels carnavals respectius –també amb el de Tossa de Mar– per oferir el que van batejar com a Carnaval de la Costa Brava Sud. Una marca més potent que permeti oferir una proposta conjunta dels tres municipis molt més atractiva. I, a la vegada, reduir despeses, sobretot en comunicació.

Iniciativa pionera

L'experiència es va repetir l'any passat amb els teatres. Lloret de Mar n'havia inaugurat un de majestuós feia pocs anys i Blanes acabava de remodelar el seu equipament, més modest. El context econòmic feia que els ajuntaments sols no poguessin oferir un mínim de programació atractiva. És per això que van unir els dos equipaments i van crear el Teatre Costa Brava Sud.

El pas següent han estat els dos grans equipaments esportius, cars i difícils de mantenir, que els últims anys han inaugurat els dos municipis. Clars exemples d'una planificació en època de vaques grasses. Es tracta de la ciutat esportiva de Blanes i la piscina de Lloret de Mar, oberta recentment.

Els ajuntaments blanenc i lloretenc estan estudiant seguir la política d'unir esforços, ara amb el transport urbà. L'objectiu seria mancomunar el servei d'autobusos. Un tanatori comú –i posteriorment un crematori– seria un altre projecte que els dos governs tenen damunt la taula.

Així mateix, estan lluitant perquè es pugui construir un nou parc de bombers a la zona fronterera entre els dos municipis.

Els colors polítics

Lloret està governada per CiU i ERC, mentre que a Blanes hi ha el PSC. La diferència de colors polítics no ha estat un obstacle. “És igual que siguem de partits diferents; s'ha d'imposar el sentit comú i més en temps de crisi”, creu Codina.

Aquests dos municipis, sense ser ni tan sols capital de comarca, tenen gairebé tanta població com Girona, sense tenir en compte l'augment de població a l'estiu.

Ara no tots els municipis es poden permetre tots els equipaments; hem de saber aprofitar els equipaments propers en benefici de tots
Romà Codina
Alcalde de Lloret de Mar (CiU)
El que volem és rebaixar costos i oferir un servei igual o millor; quadrar aquest cercle només s'aconsegueix ajuntant esforços
Josep Marigó
Alcalde de Blanes (PSC)
Equipaments esportius

Dos grans equipaments que es complementen

La ciutat esportiva de Blanes i la piscina municipal de Lloret de Mar –acabada d'inaugurar– són grans equipaments que estan pensats per no donar-se l'esquena. Són infraestructures complementàries que, en part, necessiten el volum de la població veïna. I fins i tot d'altres municipis.

En el catàleg de Turisme Esportiu de Lloret de Mar, per exemple, ja s'inclou la ciutat esportiva de Blanes. Talment com si es tractés d'un equipament propi, els esportistes que fan estada a Lloret són informats de l'equipament blanenc. I la piscina municipal de Lloret, com admet l'alcalde, Romà Codina, neix amb la clara intenció que, “pel que fa a oferta i competicions esportives, pugui funcionar en els municipis del voltant”. Es tracta d'una piscina de mides olímpiques que ha tingut un cost d'uns 11 milions d'euros.

Bombers

El nou parc s'ubicarà en un punt intermedi

El parc de bombers situat ara a Lloret de Mar, dóna cobertura a aquesta ciutat i a Blanes –també a Tossa de Mar–. Està ubicat enmig d'una zona hotelera i és problemàtic quan sorgeix una emergència, sobretot durant l'estiu. Lloret i Blanes estan pressionant la Generalitat perquè en construeixi un de nou en una zona limítrofa entre les dues poblacions. “No només depèn dels dos ajuntaments, sinó també de la voluntat de la Generalitat”, comenta l'alcalde blanenc, Josep Marigó. Des de Lloret, però, ja es va avançant en el projecte: “La idea és tenir-ho resolt a final d'any”, explica Romà Codina, alcalde lloretenc, que assenyala: “El futur parc de bombers ha d'anar a tocar de la carretera o a segona línia.”

Transport urbà

Els busos uniran les viles

Els consistoris de Blanes i Lloret de Mar estan estudiant la possibilitat d'unir el sistema de transport urbà, és a dir, els autobusos que fan els trajectes per l'interior dels dos municipis. Una iniciativa que té com a objectiu, segons l'alcalde de Blanes, Josep Marigó, oferir un “millor servei i reduir costos”. Els respectius ajuntaments han aprovat mocions en aquest sentit.

El primer que s'ha fet és sincronitzar els calendaris dels respectius concursos públics, per tal, que si s'arriba a una entesa, es pugui convocar una nova licitació conjunta. D'aquesta manera, Blanes ha aprovat recentment un concurs a pocs anys perquè coincideixi amb el final del de Lloret.

Carnestoltes

La Selva Marítima: carnaval conjunt

Aquest carnaval serà el tercer que Lloret de Mar, Blanes i també Tossa de Mar programen conjuntament amb el nom de Carnaval de la Costa Brava Sud. L'objectiu principal va ser reduir les despeses de difusió. En lloc de fer tres dissenys de cartells i tres programes diferents, les activitats dels tres municipis es pregonen conjuntament. A més, amb el treball a tres bandes s'evita la contraprogramació.

Teatre

Un teatre, Teatre Costa Brava Sud; dues sales, Lloret i Blanes

Un teatre, dues sales. Aquesta és la filosofia de la creació, la tardor passada, del Teatre de la Costa Brava Sud, fruit de la unió dels teatres de Lloret de Mar i Blanes. Aquesta setmana passada s'ha presentat la segona temporada d'aquest original format, que permet programar 36 espectacles, deu dels quals professionals, a preus força assequibles. D'aquesta manera, es pot oferir als espectadors una programació de qualitat, que els dos equipaments separadament no podrien oferir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia