Societat

La justícia de proximitat, a un pas de l'extinció

La nova llei de demarcació i planta judicial suprimeix més d'un miler de jutjats a Catalunya i ubica els nous tribunals a les províncies

La Generalitat i tots els operadors s'hi oposen perquè allunya la justícia del ciutadà

Un magistrat, que s'amaga sota el nom d'@AngryJuez, va agitar Twitter, fa un parell de setmanes, quan va piular “Gallardón retira la reforma de la planta judicial”. El Ministeri de Justícia ho va negar, a preguntes d'El Punt Avui, i el seu portaveu va assegurar que la proposta de nova llei de demarcació i planta, i d'altres reformes clau, com ara la de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ) segueixen el seu curs de tramitació.

Amb aquesta i altres reformes, el ministre Alberto Ruiz-Gallardón, ha aconseguit tenir en contra gran part de la judicatura i dels operadors jurídics. “Tots els consellers de Justícia, incloent-hi els del PP, a Madrid van expressar que estan en contra d'aquesta reforma de la planta judicial”, revela el conseller de Justícia, Germà Gordó a aquest diari. Gordó afirma que aquesta reestructuració judicial “provocarà un gran dany a la ciutadania perquè, entre altres coses, se suprimeixen els jutjats de pau, que a Catalunya són 898 i fan mig milió d'actuacions, i amb aquest canvi els ciutadans haurien d'anar a les capitals de província”.

Certament, la proposta dels experts del ministeri és suprimir els jutjats de pau i també els unipersonals –ara n'hi ha uns 577 repartits pel territori català–, així com les audiències provincials (mireu el gràfic adjunt). Els jutjats unipersonals són substituïts pels anomenats tribunals d'instància, amb seu a la capital de província. I, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) es convertirà en òrgan d'apel·lació i desdoblarà les seccions de l'àmbit civil amb la penal, com ja tenen la contenciosa administrativa i la de l'àmbit social.

Per als autors, la reforma es basa en “criteris de racionalització i eficiència” i s'indica que es garanteix plaça a l'actual i minsa plantilla de jutges i magistrats que hi ha a Catalunya, i a l'Estat espanyol.

Per la majoria de juristes, però, aquesta reforma implica allunyar la justícia dels veïns. En aquest sentit, el conseller Gordó assegura que “el primer gran obstacle per als ciutadans han estat les elevades taxes judicials”, que el primer any d'aplicació han reduït un 15% les demandes i els litigis no penals. El segon obstacle serà l'eliminació de la justícia de proximitat amb aquesta reforma de la planta judicial.

En la darrera conferència sectorial a Madrid, el desembre passat, Gordó va proposar al ministre Gallardón la creació d'una comissió ad hoc per abordar aquesta reforma i que a més del ministeri i les comunitats hi hagués membres de la Federació Espanyola de Municipis, de l'Associació Catalana de Municipis i de l'Associació de Municipis Bascos. La proposta catalana encara no ha rebut resposta, però des del ministeri els han insinuat que s'estan rumiant aquesta reforma, que no agrada ni als seus.

LES FRASES

Aquesta proposta de llei és una transgressió del principi de tutela judicial efectiva. És un gran dany al conjunt de la ciutadania
Cap dels consellers de Justícia, incloent-hi tots els del PP, no vol aquesta reforma ministerial dels jutjats
Germà Gordó
conseller de justícia

Dels autors al desballestament

Les reformes legislatives i reglamentaries del Ministeri de Justícia interessen i preocupen. Per això, el Col·legi d'Advocats de Barcelona ha convidat Joaquín Vives de la Cortada, membre de la comissió redactora de la nova llei de demarcació, i Luis María Díez-Picazo, president de la comissió per elaborar l'esborrany de LOPJ, a una taula rodona amb el president del TSJC i el de l'advocacia catalana, dimarts vinent. A més, el Fòrum de Lege Ferenda proposa un interessant debat, El desballestament de la justícia, el 13 de febrer a la facultat de Dret de la UB.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia