Societat

El 14,5% dels universitaris catalans abandonen els estudis en el primer any

El 40% dels titulats universitaris ocupen llocs de treball que requereixen una qualificació inferior als seus estudis

Catalunya és on els crèdits són més cars

El 14,5% dels estudiants universitaris catalans abandonen els estudis acadèmics durant el transcurs del primer any de carrera, un 4,5% menys respecte a la mitjana estatal. Aquestes xifres, que fan referència als resultats obtinguts en el curs 2009/2010, van ser presentades ahir en l'informe anual Dades i xifres del sistema universitari espanyol 2014 pel secretari general d'Universitats, Federico Morán.

L'estudi reflecteix que en el curs 2012/2013 Catalunya va ser el territori on més car es va pagar el crèdit universitari de tot l'Estat, 33,52 euros, un 66,7% més respecte al curs 2010/2011, en què el crèdit es pagava a 20,11 euros.

Una disminució en el rendiment dels estudiants durant el curs 2011/2012 va ocasionar que un de cada tres alumnes que cursaven el primer any de carrera perdés la beca, segons va informar ahir el Ministeri d'Educació. Per tal de conservar l'ajut econòmic, l'estudiant havia d'aprovar com a mínim la meitat dels crèdits en què estava matriculat. Durant el curs 2012/2013 hi va haver, per primera vegada en sis anys, una disminució en el nombre de becats, que va passar d'un total de 305.454 a 296.783. Aquest descens va ser el resultat de l'aprovació d'un nou decret que endureix els requisits acadèmics necessaris per poder accedir a una beca general, i en què es va incrementar la nota mínima d'accés en 0,5 punts.

El ministeri també va remarcar que gairebé la meitat dels estudiants amb titulació universitària obtinguda en el curs 2005/2006 treballen en feines en què es requereix una qualificació inferior a la corresponent a la seva titulació.

En la pròxima reforma de la universitat, el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport té com a principals objectius canviar l'actual sistema de governança i les condicions del professorat.

Morán va assegurar ahir que “els primers canvis, governança i estatut del professorat”, són els dos temes que tenen sobre la taula, “juntament amb el finançament”.

La universitat es confirma com a ascensor social

El 60% dels estudiants matriculats a les universitats públiques catalanes el curs 2012/2013 provenen d'una família on cap dels dos progenitors té estudis superiors. Aquesta dada evidencia, segons va destacar ahir el secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, “la consolidació de la funció d'ascensor social que desenvolupen les universitats públiques al nostre país”. Un altre indicador que reflecteix aquesta funció del sistema públic d'educació superior de Catalunya és el percentatge de persones de 30 a 34 anys que tenen una titulació superior, que a Catalunya és d'un 45%, segons l'estadística de l'OCDE, 5 punts per sobre del que fixa l'estratègia Europa 2020. El curs passat es van matricular a les universitats públiques 139.550 alumnes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia