Societat

Els xinesos són els estrangers amb un pitjor nivell de català

El 96,1% de la població entén la llengua del país, segons el cens del 2011

Només un 55% el sap escriure

La paraula cafè és universal; per tant, no hi ha problemes quan se'n demana un a qualsevol bar de Catalunya. Més aventurat pot ser, però, demanar un tallat en un dels molts establiments regentats per la comunitat xinesa, cada cop més nombrosa al país i cada cop més introduïda en el negoci de la restauració. L'últim cens lingüístic de Catalunya, corresponent a les dades del 2011, indiquen que els xinesos són els que menys coneixement tenen del català d'entre els diversos col·lectius d'estrangers instal·lats al país: l'entén un 42,6%, el parla el 20,5%, el llegeix un 22,2% i el sap escriure només el 15%.

Les dades globals sobre el coneixement del català per part dels estrangers demostren que s'ha esvaït el risc que el català patís un retrocés per l'arribada al país de moltes persones que ja incorporaven el castellà com a llengua materna. El 82% dels estrangers asseguren que comprenen l'idioma, registre que deu anys enrere, el 2001, se situava només en el 61,1%. Per comunitats, argentins, xilens, uruguaians i brasilers són els que més entenen el català, davant fins i tot d'italians i francesos.

Pel que fa al conjunt de la població, dels 7,3 milions d'habitants que hi havia a Catalunya el 2011, el nivell de comprensió de l'idioma arribava al 95,1%. Entre tots els elements analitzats en el cens, el que en surt més mal parat és el del coneixement escrit de la llengua, ja que només el 55% reconeixen que són competents en aquest aspecte.

LA XIFRA

356.728
persones
reconeixien el 2011 que no entenien el català, un 4,9% del conjunt de la població, que supera els 7,3 milions.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia