Societat

Mobilització d'entitats per construir una Catalunya social

Sindicats, plataformes per la sanitat pública, associacions de veïns i de pares i mares impulsen una campanya per aixecar el país des dels drets socials

La primera acció al carrer serà el 6 d'abril

Ja n'hi ha prou. Les entitats que no han parat d'indignar-se i de cridar consignes contra les retallades han decidit passar a l'acció. Cansats de comprovar com “la maleïda crisi, però també la maleïda sordesa del govern català i l'estatal”, ha contribuït a “degradar l'escola pública i ha fet disparar les llistes d'espera del sistema sanitari”, han decidit iniciar una campanya de mobilitzacions en defensa d'una Catalunya social. El missatge és clar: dret a decidir sí, però sense oblidar que “cal resoldre els problemes d'avui i que els drets nacionals i socials van junts”, va resumir el secretari general de la UGT, Josep Maria Àlvarez.

La UGT i també CCOO eren ahir entre les entitats que van presentar la campanya de mobilitzacions per a la construcció d'una Catalunya social. A la taula, presidida pel president de la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya, Jordi Giró, hi havia també representants de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac), i la Fapaes, d'ensenyament secundari, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, la Plataforma pel Dret a la Salut i Dempeus per la Salut Pública.

Tots van signar un manifest, una mena de “full de ruta” amb les principals prioritats que exigeixen a les administracions públiques, com ara la retirada de la reforma de la llei de l'avortament i la insubmissió davant la llei Wert.

La campanya de mobilitzacions forta començarà el 6 d'abril, però ja la setmana vinent hi haurà una acció contundent al Vall d'Hebron. Serà dijous al matí i servirà per denunciar l'augment de les llistes d'espera. “Denunciarem i, si és necessari, arribarem a la demanda judicial”, va avançar el doctor Josep Martí, de la Plataforma pel Dret a la Salut.

Totes les entitats comparteixen un mateix sentiment de frustració. “S'ha instal·lat la precarietat i la pobresa laboral i social”, va dir el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego. Oriol Recasens, de l'Associació de Joves Estudiants, va assegurar que hi ha “un intent de desmuntar la democràcia des de l'educació”.

El manifest inclou una dotzena de demandes. En ensenyament i sanitat, però també en cultura, habitatge, cooperació, fiscalitat o model productiu, entre altres. I aglutinant totes les reivindicacions, Jordi Giró, disposat a exigir a tothom “que no tinguem la mirada distreta, que la concentrem perquè s'està generant més desigualtats i també més pobresa i això ens afecta a tots”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia