Societat

La Creu Roja alerta de la situació desesperada dels aturats de més de 45 anys

L'entitat demana incentivar la contractació d'aquestes persones per evitar-ne l'exclusió

L'organització presenta el sisè Observatori de la Vulnerabilitat

  • Una de les persones més grans de 45 anys que surt en el vídeo de Creu Roja.

La Creu Roja ha alertat avui de la situació “desesperada” de les persones més grans de 45 anys que s'han quedat sense ocupació i ha demanat incentivar la seva contractació per treure'ls de l'exclusió i que puguin tenir una pensió digna quan es jubilin.

El president de la Creu Roja de Catalunya, Josep Marquès, ha presentat aquest dimecres el sisè Observatori de Vulnerabilitat, que l'organització humanitària ha dedicat a estudiar “l'impacte de la crisi en les persones més grans de 45 anys”, que, en el cas dels que han perdut la seva ocupació, ha qualificat de “situació totalment desesperada”.

L'estudi, elaborat amb enquestes realitzades a 963 dels 5.044 usuaris dels programes de pobresa de la Creu Roja que tenen més de 45 anys, revela que més del 83 % d'ells estan a l'atur de llarga durada i la resta té llocs de treball amb sous mísers, que el 43 % acumulen deutes i que la majoria sobreviuen amb ingressos mensuals d'entre 300 i 600 euros.

“Si tenim en compte que el càlcul de la pensió contributiva per jubilació es basa en els últims 25 anys laborals i que són obligatoris almenys dos d'ells cotitzats dins dels últims 15, l'expectativa d'aquest col·lectiu és que tindran una pensió molt baixa”, ha advertit Marquès.

L'edat mitjana dels enquestats és de 50 anys, un 83 % d'ells estan a l'atur, un 58,5 % són espanyols (a diferència d'anys anteriors, en que predominaven les persones immigrades), i un 40 % tenen al seu càrrec fills menors de 16 anys.

L'estudi revela que els usuaris dels programes de pobresa de la Creu Roja que posseeixen més de 45 anys tenen una mitjana 15 anys treballats però només 10 cotitzats, i que la mitjana d'ingressos mensuals és de 426 euros.

“Aquestes dades ens indiquen que alguna cosa greu està passant”, ha advertit Marquès, que també ha destacat que per primera vegada des que van iniciar els estudis de l'observatori, el 2011, les despeses familiars mitjanes són superiors als ingressos per llar, cosa que provoca que gairebé la meitat d'ells acumulin deutes per impagament de despeses de la llar o subministraments bàsics.

Segons l'estudi, el 58 % dels usuaris de la Creu Roja més grans de 45 anys són famílies que tenen tots els seus membres adults a l'atur i sobreviuen gràcies a prestacions i subsidis (40 %) o a la Renda Mínima d'Inserció (RMI) (19 %).

Més d'un 50 % dels enquestats han perdut la seva ocupació des de l'inici de la crisi i el 43 % va treballar en la seva última ocupació entre un i 10 anys, mentre que el 10 % havia estat en el seu lloc de treball durant més de 10 anys.

Marquès ha alertat que el futur d'aquestes persones “està compromès” perquè difícilment aconseguiran els anys necessaris de cotització, i també ha advertit que el fet de poder treballar “ja no és garantia per evitar l'exclusió social” a causa de la precarietat i els baixos sous.

De fet, un 16 % de les persones enquestades treballen, la meitat amb contractes temporals o a temps parcial, cosa que no els evita haver d'acudir als programes d'ajuda de la Creu Roja per poder subsistir.

L'estudi revela la dificultat que tenen els més grans de 45 anys per reingressar al mercat laboral, “que és una situació que ens preocupa”, ha dit Marquès, que ha anunciat que la Creu Roja posarà en marxa la setmana que ve un nou programa d'ocupació per ajudar un miler de persones amb més de 45 anys, amb fills a càrrec i més de dos anys a l'atur per ajudar-los a trobar feina.

“Celebraríem que hi hagués un increment massiu de les polítiques d'ocupació per part del govern, perquè hi ha una gran carència d'elles. No hem trobat cap usuari de la Creu Roja que estigui en un programa d'ocupació governamental”, ha denunciat Marquès.

A més de l'edat, un altre dels handicap que reconeixen els propis desocupats de més de 45 anys és el seu baix nivell de coneixements tecnològics d'Internet i d'idiomes.

L'estudi també treu a la llum l'increment dels problemes emocionals i de salut d'aquest col·lectiu, on un 28 % estan en tractament mèdic per la seva salut emocional, 5 punts per damunt de l'últim observatori de la Creu Roja, elaborat al juliol del 2013.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia