Societat

La UE posa fi al buit legal dels cigarrets electrònics

Els fabricants hauran de provar davant les autoritats sanitàries les seves propietats curatives i preventives

Entre les mesures adoptades ahir, hi ha també la prohibició dels mentolats

Els cigarrets electrònics de moda són tabac i no pas un producte medicinal, almenys mentre no es demostri el contrari. La Unió Europea va posar fi ahir al buit legal i finalment els sotmetrà exactament a les mateixes restriccions que té actualment el tabac normal, com ara prohibició de fer-ne publicitat i de vendre'ls també a menors d'edat.

Totes aquestes exigències s'aplicaran mentre els fabricants no aconsegueixin demostrar a les autoritats sanitàries les seves propietats curatives i preventives: és a dir, que aquests nous cigarrets realment ajuden a deixar de fumar, en comptes d'enganxar els no fumadors. El seu contingut de nicotina, a més, quedarà limitat a 20 mil·ligrams per mil·lilitre.

La UE endureix la normativa antitabac, però ha acabat rebaixant la seva ambició inicial, cedint a la pressió del lobby de la indústria (la tabaquera Philip Morris havia contractat fins a 161 lobbistes per fer la guerra a Brussel·les). Per exemple, evita mullar-se en la polèmica de si prohibir o no fumar cigarrets electrònics als bars i restaurants i passa la pilota als estats membres.

Les fotografies de pulmons negres, dents podrides i càncers de tot tipus hauran d'ocupar ara el 65% de la superfície dels paquets de tabac, davant i darrere i a la part superior; és menys del 75% que pretenia inicialment Brussel·les però molt més que el 40% actual. D'aquesta manera, a la indústria només li quedarà una tercera part del paquet de tabac per poder anunciar la seva marca.

Els cigarrets mentolats seran il·legals a partir del 2020 i els de la resta de sabors, com ara vainilla, xocolata o maduixa, s'hauran de deixar de vendre immediatament. També desapareixeran dels estancs els paquets amb menys de vint cigarrets i els que es venen com a light, “natural” o “suau”, fent pensar que són menys nocius.

L'objectiu és que dos milions i mig d'europeus deixin de fumar cada any. Segons els càlculs de la Comissió Europea, 700.000 europeus moren prematurament per culpa del tabac. I la factura mèdica puja ja dels 25.300 milions d'euros anuals als 28.000 milions. Set de cada deu fumadors s'hi van enganxar abans dels divuit anys.

LA XIFRA

20
mil·ligrams
per mil·lilitre és el màxim de nicotina que es permetrà que portin els cigarrets electrònics.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia