Societat

Barcelona multarà amb 1.500 euros els amos que no recullin les caques dels gossos

El govern municipal dóna llum verd a la modificació de l'ordenança de tinença d'animals, que permet l'accés de gossos al metro

S'inclouen sancions de fins a 3.000 euros, en casos com permetre que els animals de companyia facin les seves necessitats en parcs i jardins infantils

El govern municipal de l'Ajuntament de Barcelona ha donat llum verd a una primera proposta de modificació de l'ordenança de tinença d'animals, que preveu sancions de fins a 3.000 euros en infraccions molt greus, com per exemple que els animals facin les seves necessitats en parcs destinats a infants, i de greu, amb 1.500 euros de multa, per no recollir les caques dels animals.

L'ordenança del govern de Barcelona, que es portarà a la comissió de Presidència i Règim Interior el proper mes d'abril per iniciar el tràmit de la nova norma, exigeix que tots els animals de companyia hauran d'anar lligats pel carrer, prohibeix que es pugui alimentar animals en els espais públics, preveu fomentar l'accessibilitat d'animals de companyia al transport públic i manté les prohibicions per celebrar corrides de toros i espectacles de circ amb animals a la ciutat.

La nova ordenança especifica per primer cop, que els animals de companyia hauran d'anar sempre lligats per mitjà d'un collar i una corretja o cadena, llevat de les zones especialment dedicades per al lleure dels animals de companyia.

El gos al metro

L'ordenança recull que es fomentarà l'accessibilitat d'animals de companyia al transport públic. Així, entrar l'animal al metro serà possible excepte en les hores punta i quan hi hagi esdeveniments multitudinaris.

Els porcs senglars

El text inclou un articulat propi per a porcs senglars i animals salvatges a la via i als espais públics. Es prohibeix aquí també donar menjar de qualsevol tipus i manera sense autorització als porcs senglars o qualsevol altre animal salvatge que es trobi en espais públics, inclosos els espais forestals. Es prohibeix igualment apropar-se als porcs senglars i a qualsevol altre animal salvatge en qualsevol circumstància susceptible de comportar perill per a les persones.

Toros

La nova ordenança també manté la prohibició de celebrar corrides de toros i els espectacles amb toros que incloguin la mort de l'animal i l'aplicació de les sorts de la pica, de les banderilles i de l'estoc, així com els espectacles taurins de qualsevol modalitat que tinguin lloc dins o fora de les places de toros. S'afegeix, a més, que queda prohibida la simulació d'espectacles taurins de qualsevol naturalesa sigui quina sigui la seva finalitat. De la mateixa manera es manté la prohibició d'utilitzar animals salvatges en captivitat.

Les sancions

Les sancions pròpies de l'ordenança municipal en matèria de protecció, tinença i venda d'animals, poden anar de 750 a 3.000 euros, en funció de si la infracció és lleu, greu o molt greu. Per exemple, es considera una infracció molt greu (fins a 3.000 euros) permetre que els animals domèstics facin les seves necessitats en els parcs i jardins d'ús per a infants; comprar vendre o donar en adopció un animal de companyia sense que el nou propietari hagi signat la declaració responsable; acollir o adoptar un animal de companyia quan el nou propietari ha estat sancionat abans per infraccions que impliquen maltractament o abandonament; vendre animals salvatges en captivitat potencialment perillosos.

Multa per no recollir caques

Igualment, es considera una infracció greu (fins a 1.500 euros) no recollir immediatament les deposicions fecals dels animals domèstics; exhibir animals a la via pública amb finalitats lucratives; no comunicar la desaparició d'un animal de companyia; mantenir-los en instal·lacions inadequades; tenir-los a la via pública sense estar lligats per mitjà d'un collar, corretja o cadena. És una infracció lleu (fins a 750 euros) donar de menjar als animals en els supòsits que preveu l'ordenança; permetre que els animals domèstics facin les seves miccions a les façanes dels edificis i en el mobiliari urbà; apropar-se o donar de menjar als porcs senglars o qualsevol altre animal salvatge sense l'autorització corresponent.

La nova ordenança municipal de protecció, tinença i venda d'animals comença ara el seu tràmit. L'objectiu del govern municipal es “seguir treballant amb les entitats i els grups polítics per tal d'assolir un acord el màxim de consensuat possible”, tal i com ha assegurat en una nota aquest dilluns.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia