Societat

Capital de l'altruisme

Barcelona perfila els actes que la coronaran com a seu anual europea del voluntariat

S'hi farà una escola d'estiu i una jornada internacional sobre associacionisme

Inspirant-se en l'essència d'un fenomen, el dels voluntaris, que va tenir la seva eclosió en els Jocs Olímpics del 1992, Barcelona ja es prepara per exercir durant aquest 2014 el rol de capital europea d'aquest moviment social. Un esdeveniment de caràcter internacional que enguany se celebra per primer cop, i on la capital catalana ha hagut de competir amb ciutats com Guimaraes (Portugal), Laval i Rennes (França) per poder organitzar-lo. Intercanviar experiències o aprofundir en la formació són dos dels objectius d'una experiència que, sobretot, pretén reconèixer i reivindicar la tasca que es fa en l'àmbit de l'associacionisme.

Sota l'auspici de les pintures de Josep Maria Sert que decoren una de les sales nobles –la de cròniques– de l'Ajuntament de Barcelona, ahir es va fer la presentació dels primers actes d'aquesta capitalitat europea del voluntariat. I diem primers perquè part de la programació encara s'ha de perfilar, de la mateixa manera que no hi ha estimacions de quantes entitats, o particulars, s'aplegaran en el certamen. Sí que es va estrenar, però, el vídeo que servirà per promocionar-lo, i on es recalca la forta empremta que ha tingut l'activisme ciutadà a Barcelona, sobretot arran de l'esclat del conflicte dels Balcans. També es va donar a conèixer la que serà la pàgina web de l'esdeveniment –bcnvoluntariat2014.cat–, el seu logotip i el hashtag –#bcnvoluntariat2014– per fer-ne proselitisme a través de les xarxes socials.

D'entre els actes que ja estan confirmats, tot i que sense assignació al calendari, hi ha la celebració de l'escola d'estiu sobre voluntariat i que vol ser un punt de trobada entre reflexió i anàlisi per a les entitats i, de retruc, aprofundir en la relació mútua. Un enfocament similar és el que persegueix una jornada internacional centrada en el camp de l'associacionisme, i que tindrà el plus afegit que aquest treball formatiu es podrà complementar amb experiències foranes. A tot això, el programa afegeix propostes de caràcter més sectorial com puguin ser actes enfocats en voluntaris del camp de la salut o l'educació o el lliurament dels premis del 5è concurs de relats centrats en temàtica social, entre d'altres. Pel que fa a la mostra d'associacions que cada any s'organitza sota el paraigua de les festes de la Mercè, també estarà dedicada excepcionalment a aquesta temàtica. En una esfera substancialment diferent, també s'aprofitarà la capitalitat per posar en funcionament una aplicació per a telèfons mòbils sobre voluntariat, i promulgar una mesura de govern per part del consistori barceloní que reguli la tasca en l'àmbit escolar.

Una nodrida representació del teixit ciutadà barceloní va assistir a l'acte de presentació d'ahir, que institucionalment va estar presidit per la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, el primer tinent d'alcalde municipal, Joaquim Forn, i la directora del Centre Europeu del Voluntariat, Gabriella Cívico. A banda d'expressar el seu suport a la capitalitat europea, Munté va recalcar el salt qualitat que suposarà la propera aprovació d'una llei catalana en la matèria. Forn també va glossar els molts precedents de voluntariat que acumula la ciutat, i que s'exemplifica en les moltes participacions anònimes que donen sentit al Gran Recapte, La Marató de TV3 o els darrers campionats mundials de natació.

LES FRASES

El 2014 serà un any de reptes, i no poques dificultats, com aquest esdeveniment
Neus Munté
consellera de benestar social i família de la generalitat
Barcelona és capital del mòbil, les <smarts cities>, l'esport i també de les persones
Joaquim Forn
primer tinent d'alcalde de l'ajuntament de barcelona

Realitat virtual per ensenyar la pobresa que combat Càritas

Treballar pels més pobres dels pobres. Això és el que fa des de fa setanta anys Càritas Diocesana de Barcelona, i ara ho ensenyen, i ho celebren, en una exposició al Palau Robert de Barcelona que es podrà visitar fins al 27 d'abril que ve. Un aniversari que es produeix en el moment de més activitat d'aquesta entitat de l'Església catòlica, ja que el context de crisi ha convertit la pobresa en “més severa i encara més extensa”, com explica el director de l'organització, Jordi Roglá.

Amb l'ajuda d'unes ulleres i uns auriculars, l'entitat recrea mitjançant la realitat virtual el patiment real d'aquestes persones que corren risc d'exclusió social a causa de la seva precarietat econòmica. I és que avui dia més de 60.000 persones reben alguna mena d'ajuda de Càritas, una xifra que s'ha triplicat en els últims sis anys. Un allau de peticions d'ajuda que només seria possible d'atendre gràcies als voluntaris, que com apunta Roglá, “són els que ens possibiliten fer la nostra tasca”.

Audiovisuals, imatges i textos recorden també els altres i principals protagonistes, els testimonis més directes de la pobresa, aquells a qui Càritas els serveix les eines per a la seva reinserció, per obtenir, en definitiva, una segona oportunitat.

Ara, l'exposició Càritas, un no per a ningú recull set dècades de segones oportunitats a casa nostra.

Ignasi fortuny

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia