Societat

Les escoles forcen el TSJC a ajornar el 25% de castellà

El tribunal accepta, de moment, la personació dels propietaris i de l'AMPA de l'escola Pia de Sarrià

Dóna una setmana més per presentar el recurs

L'estricte compliment de la llei de procediment contenciós administratiu ha donat un respir a les cinc escoles, quatre d'elles concertades i aplegades a Fundació Escola Cristiana, a les quals el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha obligat a impartir un 25% de les classes en castellà davant la demanda d'una família en cada centre.

Anem a pams. Entre aquest divendres i dilluns vinent expirava el termini d'un mes fixat pel TSJC per materialitzar el canvi de model lingüístic. Ahir, però, es va saber que la sala cinquena del TSJC ha admès la personació en la causa de la propietària de l'escola Pia de Sarrià- Calassanç de Barcelona, així com de l'AMPA (Associació de Mares i Pares d'Alumnes) del mateix centre. A més, tal com fixa la llei de procediment, el tribunal ha donat a la titular i a l'AMPA una setmana més perquè presenti el seu recurs contra l'aplicació del 25% d'hores en castellà. Aquesta resolució implica que no hagin d'aplicar les classes en castellà de forma immediata, mesura de la qual pot allargar-se uns mesos més fins que se'ls doni trasllat de tota la documentació i, fins que el tribunal resolgui el seu nou recurs.

En aquest sentit, el secretari general adjunt de la Federació Escola Cristina de Catalunya, Carles Armengol, es va felicitar que “ el tribunal alliberi als directors de l'execució de la sentència”. I és que el 17 de febrer passat,
els propietaris d'aquests quatre centres escolars van al·legar al TSJC que n' eren ells els titulars i no pas els directors de les escoles, i per tant demanaven estar-hi personats.

Els serveis jurídics de l'Escola Cristiana van aclarir ahir a El Punt Avui que els titulars de la resta dels altres tres centres afectats van presentar el mateix dia el recurs perquè se'ls considerin part del procés. Les respectives AMPA van fer-ho un parell de dies després, i una d'elles ahir mateix. Pel que fa al fet que el TSJC encara no ha hagi respost als propietaris d'aquests centres, pot ser a causa que dels cinc magistrats que conformen la sala cinquena, no hi ha el mateix ponent per resoldre els recursos. En concret, hi ha tres ponents diferents, fet pel qual es pot interpretar que les escoles no hagin tingut alhora la resolució sobre la seva personació.

Amb tot, la Fundació Escola Cristina va emetre ahir un comunicat en què aclaria que, a més de presentar els sengles escrits sol·licitant la personació en el procés, també es demana la nul·litat d'actuacions i la suspensió de la interlocutòria que requereix a la direcció del centre que apliqui el 25% hores en castellà. S'hi afegeixque s'espera la resposta del TSJC pel que fa als altres centres. Sense esgotar el termini, però, ara s'enviarà un escrit a l'alt tribunal català insistint-li que no els faci executar el 25% de les classes en castellà fins que tots els titulars i les AMPA dels centres estiguin acceptats.

Per tant, Escola Cristiana insisteix que “no es preveu, ara per ara, canviar el normal desenvolupament de l'activitat acadèmica dels centres ni els seus usos lingüístics”. A més, reitera que desitja mantenir el model lingüístics als seus centres, el qual “s'ajusta plenament a la legislació educativa catalana perquè és el model que garanteix la cohesió social”. Per la seva part, el Departament d'Ensenyament va informar ahir que dijous demanarà al TSJC que suspengui el termini d'un mes imposat per aplicar el 25% d'hores en castellà, i que acaba aquest divendres.

LES XIFRES

5
escoles afectades
són: escoles Pia de Sarrià, de Sabadell, Franciscans de Vilanova, Mare de Déu del Roser de Barcelona i l'institut Sant Fost.
3
magistrats diferents
són els ponents del la sala cinquena del TSJC que han de resoldre els recursos de les 5 escoles afectades pel 25% d'hores.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia