Societat

Barcelona, elegida capital europea de la innovació

La CE guardona la ciutat amb mig milió d'euros per “l'ús de les noves tecnologies en favor dels ciutadans”

Trias vol que l'urbs destaqui en ciència i benestar i no només en esport i turisme

Va ser com si Barcelona hagués guanyat els Jocs Olímpics. O gairebé. Amb crits d'emoció, un salt de la cadira i abraçades, l'equip de l'alcalde, Xavier Trias, va celebrar que Brussel·les la designés ahir capital europea de la innovació. Barcelona es va imposar a les finalistes Grenoble (França) i Groningen (Països Baixos) i a les altres 55 ciutats candidates, i va rebre el primer premi iCapital “per la seva dedicació en l'ús de les noves tecnologies en favor dels seus ciutadans”, va elogiar-la l'eurocomissària de Recerca, Innovació i Ciència, Máire Geoghegan-Quinn. El guardó és de mig milió d'euros.

Barcelona “és coneguda per l'esport”, sobretot pel Barça, “i pel turisme, però nosaltres també volem que se'ns conegui per l'educació, la cultura, la ciència, la innovació i el benestar”, va reivindicar Trias. El premi, segons l'alcalde, és un reconeixement al “treball dur” fet en els darrers 30 anys i reforça l'impuls que la capitalitat de la telefonia mòbil dóna a la ciutat. La seva aposta per una “nova revolució urbana” va convèncer el jurat, un comitè d'experts independents. I això que, al començament, “hi havia gent que s'ho prenia una mica en broma”, va recordar Xavier Trias.

“El que hem buscat és la innovació i com les ciutats, els alcaldes i tots els seus habitants són animats a fer-la servir, i a Barcelona ho hem pogut veure en les autoritats municipals, en els edificis públics”, va reconèixer Geoghegan-Quinn. L'eurocomissària irlandesa es va prendre l'entrega del premi com una mena de cerimònia dels Oscar (amb sobre inclòs i brometes cinematogràfiques diverses). I la delegació barcelonina podria haver-se endut perfectament una estatueta a la millor interpretació, perquè la Comissió Europea va ser incapaç de mantenir en secret el veredicte, i ja hores abans se sabia que la capital catalana havia estat elegida.

Trias encara no sap en què es gastarà, concretament, els 500.000 euros, però li “aniran bé”. “Sempre tenim problemes de diners, tot i no tenir dèficit”. L'alcalde, però, té molt clar que ser una smart-city i invertir en noves tecnologies ha de servir “per millorar la vida de la gent”. “O la gent les sent seves, o fracassaran”, va advertir. I va posar com a exemple la teleassistència, la il·luminació intel·ligent o el vehicle verd. Brussel·les també valora molt positivament que l'Ajuntament hagi aconseguit implicar també les empreses privades (CISCO, IBM, Telefónica, Schneider, Alcatel-Lucent) i els centres de recerca i les universitats (i2GAT, CESCA, INRIA o l'Institut de Tecnologia de Dublín). I que Barcelona vegi en la innovació un instrument “essencial” per a la recuperació econòmica i la millora de la competitivitat.

Aquest és el segon reconeixement europeu que la capital catalana rep aquest any. L' 11 de febrer passat, la Comissió Europea va felicitar Barcelona per les seves polítiques d'integració i inclusió social dels estrangers, tant dels europeus com dels extracomunitaris.

LA FRASE

Quan vam començar a parlar d'<smart-city>, hi havia gent que s'ho prenia una mica en broma
Xavier Trias
alcalde de barcelona

LA XIFRA

57
ciutats
més, com Grenoble, Groningen, Màlaga, París o Espoo competien amb Barcelona per la distinció.

LA DATA

11.02.14
La CE
ja va felicitar la capital catalana per les seves polítiques d'integració i inclusió social dels estrangers.

L'Estat espanyol, a la cua

Aquest premi concedit a Barcelona contrasta amb la molt mala nota en innovació que la mateixa eurocomissària Geoghegan-Quinn va posar a Espanya fa només una setmana. Les retallades en I+D han fet caure l'Estat a la tercera divisió europea, fins a la 17a posició (de 28), al mateix nivell que els rescatats Grècia i Portugal, de socis de l'Europa de l'Est com ara Hongria, Eslovàquia o Lituània, o fins i tot de Croàcia, que no fa ni un any que és a la UE. Catalunya tampoc no surt especialment ben parada d'aquest rànquing europeu, on només destaquen bascos i navarresos. La diagnosi és que s'inverteix poc, no es patenta gens i falla l'emprenedoria, segons Brussel·les, que alerta que aquestes mancances són sinònim de més atur i de fuga de cervells a l'estranger.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia