Societat

Mas: “Estem carregats de responsabilitats però despullats d'instruments vitals”

El president del govern qualifica la realitat que viu Catalunya de “colpidora”en el ple de la pobresa al Parlament de Catalunya

Mas insisteix que no poder recaptar impostos, no poder fixar el dèficit i no poder legislar en temes bàsics condiciona l'acció de govern

“Estem carregats de responsabilitats però despullats d'instruments vitals”. D'aquesta manera ha volgut resumir el president de la Generalitat, Artur Mas, l'acció social del seu govern i relligar el debat sobre la pobresa amb el procés polític que viu el país. I és que, segons ha remarcat Mas en el ple del Parlament, “s'està fent molt, segurament no tot el que cal, per combatre la pobresa i les desigualtats”.

Mas ha qualificat la realitat que viu Catalunya de “colpidora”. “Greu per algunes persones i molt greu per a algunes altres: un 20% de persones amb risc de pobresa és molt greu”, ha afegit. Davant aquest context, el president del govern ha recordat que el seu executiu ha donat “màxima prioritat” a les polítiques socials. “En el pressupost, el pes de les polítiques socials és més alt que mai, concretament, un 71,1%. Fa tres anys era un 68%. Mai hi havia hagut tants diners en valor absolut per al Pirmi, les beques i l'habitatge social. I tot això quan tenim un 20% menys de recursos i paguem el doble d'interessos financers pels deutes acumulats”, ha argumentat.

Mas també ha volgut recordar que el govern ha realitzat una dràstica reducció de la despesa de la Generalitat de Catalunya amb l'objectiu de tenir més diners per a polítiques socials, que ha aturat totes les noves inversions en infraestructures i que ha posat en marxa mesures per rendibilitzar el patrimoni públic, que de vegades vol dir vendre o cedir, per obtenir recursos. Segons ha dit, el govern també ha reduït les retribucions dels treballadors públics, i ha incrementat tots els impostos a l'abast, “que no en són gaires”, i n'han creat de nous. “Tot això per disposar de més diners per a les polítiques socials”, ha reiterat.

I fins i tot, “hem hagut de suplir a l'Estat central en aquelles coses que feia i ha deixat de fer, com amb la llei de dependència”, ha insistit.

Dit això, Artur Mas ha preguntat: “I què es necessita per fer política social en majúscules?”. Segons ha respost, són “quatre coses, de les quals en tenim tres”. “Tenim un país que genera recursos econòmics suficients, tenim les persones, el talent i el compromís dels servidors públics i del teixit associatiu; i tenim un bon capital polític de cohesió social perquè tots els partits que han passat pel govern de Catalunya s'han preocupat per les polítiques socials”, ha anunciat. Ara bé, en paraules de Mas: “Ens fallen instruments capitals com que no recaptem els impostos, per tant, no dominem ni tan sols la nostra tresoreria; no som nosaltres els que fixem els dèficits, sinó que ens ho decideixen des de fora i de manera injusta, i no podem legislar en temes bàsics”.

Finalment, el president del govern ha afirmat que espera que el debat d'aquest dimecres aporti informació objectiva, sigui exigent i serè, i que en sorgeixin propostes que millorin les accions de govern. “Propostes que es puguin portar a terme, que siguin realitzables, que puguin millorar el dia a dia de les persones a les quals ens adrecem”, ja que les dades “són molt fredes i la realitat a al qual ens enfrontem, molt calenta”, ha dit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia