Societat

Sobreviure amb 426 euros al mes

La Creu Roja denuncia la situació dels més grans de 45 anys que atén, que han de viure amb 426 euros per a tota la família

Alerta de les dificultats per trobar feina dels aturats i les feines “pobres” dels que treballen

Un 47,7% dels atesos per la Creu Roja a Girona acumulen deutes
La gran majoria han esgotat les prestacions de l'atur

El sisè estudi de l'Observatori de la Vulnerabilitat de la Creu Roja s'ha centrat en l'impacte de la crisi en les persones més grans de 45 anys i les dades són reveladores: la mitjana d'ingressos mensuals dels atesos per l'entitat a les comarques gironines és només de 426 euros per a tota la família, una xifra que se situa per sota de les despeses bàsiques de la majoria. I això fa que en gairebé la meitat dels casos s'arrosseguin deutes. La Creu Roja denuncia el handicap que suposa l'edat per als aturats a l'hora de buscar feina i també que atén persones que treballen però que ho fan en condicions molt precàries.

L'estudi parteix de les enquestes fetes a usuaris d'entre 45 i 70 anys del Programa de Lluita contra la Pobresa de la Creu Roja el 2013: se'n van fer un total de 963 a tot Catalunya, 149 a la demarcació de Girona. Segons les dades recollides, el perfil de l'usuari d'aquest programa a les comarques gironines és una persona de 50 anys que està a l'atur (un 82,5%), que té fills a càrrec seu (39%) i que, malgrat que ja està en una edat madura, acumula només vuit anys cotitzats de mitjana.

La Creu Roja destaca sobretot que, per primer cop en aquests estudis anuals, els enquestats reconeixen que tenen més despeses que ingressos. Així, la mitjana d'ingressos és de només 426 euros, i en canvi les despeses bàsiques se situen entre els 400 i els 700 euros. Concretament, l'import més majoritari destinat a la llar és d'entre 300 i 400 euros (un 32,2% dels atesos), el més ampli destinat als subministraments és d'entre 100 i 200 euros (un 45% dels enquestats) i a la resta de despeses el més habitual és destinar-hi fins a 100 euros (un 43,6%). Aquesta situació fa que un 47,7% dels enquestats gironins –4 punts més que a tot Catalunya– acumulin deutes per impagaments de la llar, subministraments i productes bàsics. Pel que fa a la quantitat de deute pendent, en la majoria de casos són imports no gaire alts –un 23,9% el tenen de menys de 200 euros; un 19,7%, d'entre 201 i 500 euros, i un 19,7%, d'entre 501 i 1.100–, però també hi ha un 22,5% que deu més de 10.000 euros.

Aquesta situació està provocada bàsicament perquè un 82,5% d'usuaris estan a l'atur. La Creu Roja, que treballa per incentivar la contractació de les persones més grans de 45 anys per evitar que caiguin en l'exclusió social i poder fer que tinguin una pensió digna en el futur, subratlla a l'estudi que un 60% fan accions de recerca de feina diàriament o setmanalment i un 82,2% expressen que estarien disposats a canviar d'ofici. Una dada molt important és que la gran majoria (72,4%) van tenir la seva última feina abans del 2012 i, per tant, ja han esgotat les prestacions. Només un 2% de les persones que atén la Creu Roja cobren l'atur; un 22,8%, el subsidi de l'atur, i un 22,1%, la renda mínima d'inserció. I cal tenir en compte que les prestacions són la procedència majoritària del col·lectiu que atén la Creu Roja (47%), seguit de lluny pels salaris (19,4%) i les pensions (10,7%).

De fet, una altra de les denúncies de la Creu Roja a través de l'estudi són les condicions “molt precàries” en què treballen els usuaris que sí que tenen feina. Un 30,8% treballen sense contracte laboral, i entre els que sí que tenen un contracte, en gairebé dos terços (63,8%) es tracta només d'una feina temporal i en tres quartes parts (76,5%), d'una feina a jornada parcial. Si ho passem al terreny monetari, un 80,8% dels assalariats més grans de 45 anys atesos per la Creu Roja a Girona cobren 600 euros o menys, una xifra per sota del salari mínim interprofessional (645,3 euros). La xifra gironina (80,8%) supera àmpliament la mitjana catalana (51,3%).

Pel que fa a les ajudes, un 71,8% dels enquestats gironins reben ajudes de primera necessitat; un 39,6%, suport econòmic, i un 17,4%, suport emocional. Hi ha un 17,4% que no rep cap ajut.

48,8
per cent
dels aturats enquestats van treballar en la seva última feina entre un i deu anys, i un 5,7% van estar-hi més de deu anys
60
per cent
de les famílies gironines ateses a la Creu Roja amb els pares més grans de 45 anys tenen tots els seus membres adults a l'atur

La Creu Roja aconsegueix inserir un 42% d'usuaris

L.A. / ACN

La Creu Roja va aprofitar la presentació de l'estudi per divulgar les dades de l'any passat sobre la tasca de l'entitat d'ajuda a la reinserció laboral del col·lectiu de més grans de 45 anys. Concretament, el seu servei d'orientació laboral va atendre un total de 1.236 persones, de les quals 432 es van incorporar a programes d'itineraris i mesures específiques d'ocupació.

El coordinador de la Creu Roja a Girona, Jordi Martori, va destacar que 122 persones van fer pràctiques en empreses i es va aconseguir trobar feina a un total de 116 usuaris. Aquesta última xifra suposa una mitjana de persones inserides d'un 42%, vuit punts per sobre del 2012, i aquest fet es veu de manera esperançadora per l'entitat. “Per a aquestes persones que vénen d'un procés tan llarg, és molt important trobar feina, no només pels ingressos sinó perquè es tornen a motivar”, va dir Martori.

La Creu Roja té convenis amb 133 empreses col·laboradores, trenta de les quals són contractants de treballadors. Per sectors, destaca que un 34% de les persones que s'ha aconseguit inserir va ser a l'hostaleria; un 20%, al comerç; un 17%, al servei a empreses, i un 9%, al servei domèstic.

Una de les preguntes de l'estudi era: “Com us podria ajudar la Creu Roja?” Un 82,9% dels enquestats gironins van dir “donant assessorament per trobar feina”; un 82,1%, “fent formació”, i un 79,7%, “aportant informació per trobar feina”.

El risc de no tenir una pensió digna

La responsable tècnica de l'Observatori de la Vulnerabilitat de Catalunya de la Creu Roja, Pilar Millán, va alertar ahir en la presentació que el panorama que presenta l'estudi anuncia un problema de futur: aquestes persones no tindran una pensió de jubilació que els garanteixi la supervivència. Va detallar que els enquestats gironins –amb una mitjana d'edat de 50 anys– majoritàriament només tenen cotitzats entre 1 i 9 anys (un 42,3% dels enquestats) o entre 10 i 19 anys (un 28,9%). Només un 8,7% tenen cotitzats entre 20 i 29 anys i un 4,7%, més de 30. A més, un 7,4% no han cotitzat mai. Això sumat al fet que la majoria no treballen i que un 17,4% que sí que tenen feina ho estan fent en unes condicions molt precàries –formen part majoritàriament dels anomenats “treballadors pobres”– porta la Creu Roja a avisar que no podran sobreviure amb la pensió de jubilació que els quedarà, ja que es calcula segons els últims anys de la vida laboral.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia