Societat

meteorologia

Matí d'onades gegants al litoral gironí

Puntualment, van arribar a més de 5 metres d'altura

Les destrosses, però, no van ser importants

La llevantada d'ahir, amb onades de més de 3 metres –i en alguns casos van passar dels 5– i forts vents, va provocar destrosses en alguns punts de la costa gironina, però de poca consideració, i tampoc van patir danys cap de les infraestructures i els serveis bàsics. Les afectacions més rellevants es van produir a Roses, a Calonge i a l'Estartit.

En el primer d'aquests municipis el temporal es va endur molta sorra de la platja de Santa Margarida i, en alguns moments, l'aigua va arribar al passeig marítim i aigües amunt d'algunes de les rieres canalitzades. A Calonge, la policia local va haver de tancar un tram del passeig marítim al pas de persones i a la circulació de vehicles per les pedres i sorra que hi va deixar el temporal. A l'Estartit, l'aigua va inundar alguns baixos de la zona de Griells i va arribar al pàrquing contigu a la platja.

Altres punts de la costa gironina, en canvi, on és més habitual que els temporals marítims causin destrosses importants, com per exemple a Blanes, pràcticament no van patir danys. En aquest cas, només l'aigua es va endur una petita quantitat de sorra de la platja.

L'espectacularitat de les onades, sobretot als punts de la costa on hi ha roques, va tenir l'efecte crida habitual. En alguns trams del camí de ronda entre Roses i l'Almadrava hi havia molts curiosos que van voler veure de prop el temporal. Molts van gravar el moment als respectius dispositius fotogràfics.

Durant tot el dia d'ahir, Protecció Civil va mantenir activitat el pla Inuncat en estat d'alerta per mar de fons d'est i per fort onatge. En canvi, va desactivar, dissabte, el pla Procicat per forts vents. Quant a aquest episodi de ventades, els Bombers de la Generalitat van rebre 308 trucades a tot Catalunya i a les comarques gironines només van haver de fer una sortida.

Les pluges més importants, localment fortes, es van registrar al litoral i al prelitoral i en alguns punts del Pirineu, segons va informar el Servei Meteorològic de Catalunya. El registre més destacat van ser els 40 litres per metre quadrat de Viladrau.

LES XIFRES

40
litres per metre quadrat
va ser el registre de pluja acumulada i va correspondre al municipi de Viladrau.
308
trucades
van rebre els Bombers de la Generalitat per incidents de l'episodi de vent, cap d'importància.
5
metres
o més van arribar a registrar-se en algunes onades en punts de la costa de les comarques gironines.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia