Societat

Amb tota normalitat

La conselleria de Cultura entrega els premis Pompeu Fabra

Els premiats remarquen que el seu mèrit és fer ús del català amb naturalitat

Mentia tant com parlava ahir a la tarda Rosa Díaz des de la tribuna del Congrés de Diputats, el rictus dur, el front arrugat, el to de resaviuda ofesa, el discurs apocalíptic en què s'erigia en defensora dels que “viuen oprimits a Catalunya”, quan al mateix moment Francesc Mira –cara rodona, ment privilegiada, veu lúcida entre tanta tenebra– cloïa al Palau de la Generalitat el seu parlament en l'acte d'entrega dels premis Pompeu Fabra recordant que “una llengua no pot ser sostinguda sense sentiment nacional”. Els premis en qüestió distingeixen, des del 2008, els ciutadans, entitats o empreses que col·laboren en la projecció del català, i els que ahir es van entregar van ser els guardons d'aquells que reivindiquen la normalitat de parlar la llengua amb la que els han parit, alletat i amb la què han entrat en el món professional i s'hi han fet un nom en majúscula.

De “normalitat” va parlar Guillem Gisbert, vocalista del grup Manel, quan va explicar a la concurrència perquè canten en català, i de la mateixa normalitat va parlar el responsable de la firma Viena del perquè de l'opció lingüística en els seus establiments de restauració. Del mateix us en plena “normalitat” però també de viure la llengua “amb alegria” va referir-se Bernat Puigtobella, director del diari digital El Núvol, una experiència comunicativa excel·lent, de només dos anys de vida, que viu de la premissa que “el català ha d'ocupar un espai amb força en el món d'internet”.

El sociolingüista Joan Melià Garí, la italiana Ilena Belfiore i el projecte solidari de la Universitat de Girona també van rebre ahir el seu guardó. Tot molt normal, tot molt civilitzat. Un acte ple de significat des del primer a l'últim detall, també en l'elecció de la presentadora de l'acte, la periodista Empar Marco, provinent d'un país on un altre Fabra està fent tant per desterrar la llengua de la normalitat que ahir es va proclamar. En cloure la vetllada, el conseller de cultura, Ferran Mascarell, va recordar:“Ens dol molt el que està passant amb la llengua al País Valencià i a les Illes.” I a vostè, senyor Díaz, li preocupen aquests altres oprimits?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia