Societat

Els voluntaris de Càritas augmenten un 32% al 2013

més activitat L'entitat va atendre l'any passat quasi 43.000 persones, un 17% més que al 2012, amb només un 2,7% més de recursos pitjor situació Incrementa un 23% les ajudes per cobrir necessitats més bàsiques

Hi ha nous perfils de pobresa, que no haurien imaginat mai anar a Càritas

Pitjor situació, més resposta social. Càritas Diocesana de Girona va presentar ahir la memòria del 2013, en què destaca que l'empitjorament de la situació va anar acompanyat d'un gran increment del voluntariat. L'entitat, que aquest any celebrarà el seu 50è aniversari, està centrant-se sobretot en donar una bona resposta a la gent que pot atendre, encara que d'altres hagin de quedar fora. “Sabent-nos molt greu no poder donar resposta a tothom, però prioritzem segur la qualitat per sobre de la quantitat”, destacava ahir el director de Càritas de Girona, Ramon Barnera.

Les 52 Càritas locals de la diòcesi de Girona van atendre l'any passat un total de 42.943 persones, un 17% més que al 2012. Cal destacar que el 41% dels atesos són joves d'entre 16 i 35 anys. Van poder-ho fer gràcies, a més de les 80 persones contractades, al fort increment del voluntariat: es va passar dels 1.642 voluntaris del 2012 a 2.171, això són més de 500 persones més o en termes percentuals un increment del 32%. La inversió va créixer un lleuger 2,7% fins a 4.862.394,59 euros. Els responsables de Càritas van destacar que a aquests diners cal afegir-hi l'entrega de 2.430 tones d'aliments i 131 de roba.

Més ajudes econòmiques

Càritas ha detectat l'empitjorament de la situació entre les persones ateses. “Hi ha necessitats tant bàsiques com l'alimentació, la roba i les despeses d'habitatge que no estan cobertes”, destaca ahir el director de Càritas de Girona, Ramon Barnera. Per això, l'entitat va augmentar l'any passat les ajudes econòmiques directes a famílies en un 23% des dels 490.517 euros del 2012 fins a 606.468.

Barnera va qualificar el 2013 com “un any difícil però esperançador”, ja que l'entitat s'ha trobat “situacions de deteriorament personal de difícil solució”, però l'augment de voluntariats els ha permès “treballar més amb els mateixos recursos”. Per la seva banda, el secretari general de Càritas, Martí Batllori, va destacar que al 2013 “es van atendre més persones però sobretot es va dedicar més temps a cadascuna”.

Perfil dels atesos

Una dada destacada de la memòria del 2013 és que el 44,5% de les persones ateses van acudir a Càritas per primera vegada, mentre que un 55,3% eren participants que seguien itinerari respecte anys anteriors. També van explicar que el 47% dels casos els venen derivats dels serveis socials, un altre 47% per iniciativa pròpia i un 6% per altres vies.

Batllori va destacar diverses dades del perfil de les persones ateses en el programa d'acollida, que va definir com “la porta d'entrada” a Càritas. El 63% dels atesos vivien en un pis, però un 24% ho feia en una habitació i un 13% més en altres situacions precàries. Batllori va remarcar sobretot que el 51% no tenien ingressos de cap tipus i els canvis que hi ha hagut en els apartats de situació laboral i nacionalitats. Així, va relacionar l'augment del percentatge d'aturats (han passat de ser el 55% dels atesos al 2012 al 70% al 2013) i el descens dels que no tenien permís de treball (del 33% al 20%) al fet que hagin augmentat les persones ateses de nacionalitat espanyola i d'estats de la UE mentre han baixat sobretot els de Llatinoamèrica. Això també va lligat al fet que ha incrementat el número de persones empadronades (al 2012 ho estaven el 81% dels atesos i l'any passat el 88%). A més, també hi ha canvis en la situació familiar: augmenten els atesos que pertanyen a una parella amb fills (han passat de suposar el 32% al 41%) i disminueixen les persones soles (del 42% al 32%). “No són perfils de pobresa de fa uns anys, sinó formes de nova pobresa”, va subratllar Batllori, que va apuntar que molts no s'haurien imaginant mai anant a Càritas.

LES XIFRES

44,5
per cent
de les persones ateses l'any passat a Càritas de Girona eren gent que hi acudia per primera vegada
51
per cent
dels participants al programa d'acollida no tenien ingressos de cap tipus i un 7% només ingressos esporàdics

“No veiem els brots verds ni cap indici, sinó que són més aviat secs”

L.A

Els responsables de Càritas van destacar ahir l'empitjorament de la situació que percep l'entitat. “A Càritas no veiem els brots verds dels que es parla. La macroeconomia no arriba a les llars. Ni tenim brots verds ni cap indici que hagin d'arribar. Més aviat tots són molt secs”, va subratllar el director, Ramon Barnera. En aquest sentit va remarcar que “la pobresa servera creix” i que “el descens de la renda mitjana” està causant “l'empobriment de la nostra societat”. Més enllà de la crisi actual, Barnera es va mostrar crític amb el model: “Continuem en el marc d'un model econòmic que augmenta la desigualtat en temps de crisi però que no va reduir-la en moments de creixement.”

També el secretari general de Càritas de Girona, Martí Batllorí, va considerar que “al segle XXI no es pot tolerar que hi hagi gent que no tingui cobertes les necessitats bàsiques” i va apuntar que han notat que aquesta situació de pobresa passa factura a la salut, també a nivell mental.

Per la seva banda, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, va remarcar l'augment del voluntariat, sobretot entre els joves –“això vol dir que hi ha una consciència i que s'hi senten implicats”–i va voler deixar clar que “Càritas és molt més que aliments, és fer-se càrrec de la situació de les persones i donar -los respostes no només puntuals sinó oferir-los la possibilitat de reorientar la seva vida”. Pardo va recordar que al novembre passat es va aprovar el nou pla d'acció de Caritas per al període 2014-16 que “adapta l'entitat als nous temps”. En aquest sentit, a preguntes dels periodistes, Batllori va apuntar com a prioritats de Càritas per al 2014 l'augment dels programes laborals per millorar l'ocupació, la intensificació de l'acollida amb programes d'autoajuda i l'atenció específica i més extesa als infants.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia