Societat

societat

Les ciutats de costa, les que tenen més població vinculada

Girona, Figueres i Castell-Platja d'Aro, ciutats gironines amb més treballadors que no viuen al mateix municipi

Girona, la Bisbal i Figueres són les que reben més estudiants de fora

Calonge, l'Escala i Castell-Platja d'Aro, de manera destacada, i un xic més avall Palamós, Torroella de Montgrí i Palafrugell. Sis ciutats de costa són les poblacions gironines de més de 10.000 habitants que tenen més taxa de “població vinculada”. Aquest és un dels apartats del cens de població del 2011 que acaba de fer públics l'Instituto Nacional de Estadística (INE) i amb el qual es vol fer una aproximació a la càrrega real de població que suporten cadascun dels principals municipis. Així, s'hi comptabilitzen les persones que tenen algun tipus de relació habitual amb un municipi: perquè hi viuen, perquè hi van a treballar o estudiar o perquè hi passen un llarg període de temps (més de 14 nits a l'any). I és gràcies a aquest últim apartat que sobresurten les ciutats de costa. En el cas de Calonge i l'Escala el nombre de gent que hi passa més de 14 nits és fins i tot superior a la població resident, i en el de Castell-Platja d'Aro és similar. Són ciutats, doncs, que tenen el doble de població vinculada que la que consta com a resident. Pel que fa a Palamós, Torroella i Palafrugell, la gent que hi passa més de 14 nits suposa al voltant de dos terços de la resident, una xifra més que destacable.

Treball i estudis

Pel que fa al percentatge de població vinculada per motius de treball, els percentatges més alts es donen a les ciutats de Girona (on els treballadors de fora suposen un 23,2% respecte a la població resident), Figueres (15,7%), Castell-Platja d'Aro (14,6%), Salt (13,4%), Banyoles (13%), Castelló d'Empúries (12,8%) i Palamós (12,4%).

Quant a les poblacions de més de 10.000 habitants que més estudiants reben respecte al seu padró, les taxes són molt més baixes. Destaca també Girona (13,3%), seguida de lluny per la Bisbal (6,1%), Figueres (4,9%), Olot (4,8%), Santa Coloma de Farners (4,6%) i Ripoll (4,3%).

En conjunt, la ciutat amb menys població vinculada és Salt (amb un 19,7% sumant els tres tipus de vinculació). Diverses ciutats es queden entre el 24% i el 25%: Olot, Santa Coloma, Ripoll, la Bisbal i Banyoles.

Lloret lidera en treballadors i estudiants autòctons

L'INE també facilita les dades a l'inversa: Quantes persones treballen i estudien al municipi? On viuen? Quines són les ciutats amb més empleats i alumnes autòctons? L'INE ho fa calculant el percentatge de persones que viuen i treballen/estudien al mateix municipi respecte al total de treballadors/estudiants d'aquest municipi. La ciutat amb més empleats autòctons és Lloret, on el 78,8% dels treballadors viuen al municipi, seguida de Sant Feliu de Guíxols (75,5%), Torroella (74,8%), l'Escala (74,5%), Palafrugell (72,2%) i Olot (70,9%). Pel que fa als estudiants, la ciutat gironina de més de 10.000 habitants amb més estudiants que hi viuen és també Lloret, amb una espectacular taxa del 96,8%, seguida de prop de Calonge, amb un 96,1%. Després hi ha l'Escala (91,6%), Roses (89,5%), Castelló (88,1%) i Blanes (87,2%).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia