Societat

La temporada castellera aixeca el teló

L'any comença amb més colles que mai i molta ambició per assolir els millors castells

A banda dels Castellers de Vilafranca, que buscaran algun castell inèdit, les colles capdavanteres auguren una magnífica competència

Hi ha força canvis de caps de colles en un any marcat pel concurs

Les gralles comencen a sonar. Per bé que les colles més matineres ja han fet els seus primers castells, és coincidint amb la celebració de Sant Jordi que es declara oberta la temporada castellera 2014. Un exercici que el món casteller inicia amb el repte d'igualar o superar els registres sense precedents assolits l'any passat, en la que va ser, fins al moment, la millor campanya de la història. Segons dades facilitades per la Coordinadora de Colles Castelleres (CCCC), actualment hi ha 88 colles censades, de les quals divuit estan integrades a la CCCC en qualitat de “colla en formació”. Aquesta quantitat representa un rècord absolut.

Com cada any senar, el Concurs de Tarragona tornarà a ser la cita culminant del calendari. El primer cap de setmana del mes d'octubre, a la Tarraco Arena, el castellòdrom, les 30 primeres colles classificades en el rànquing d'Estrella Damm tindran dret a competir, dividides en dos grups, per disputar-se el tron dels castells. En aquest context, els Castellers de Vilafranca inicien el curs convençuts de les seves possibilitats i sense que els pesi el rol de grans favorits. Amb Pere Almirall complint la seva tercera campanya com a cap de colla, els verds confien a mantenir la seva excepcional gamma de castells per poder revalidar els èxits aconseguits en les últimes sis edicions del concurs, que han guanyat de manera consecutiva.

Però atenció, perquè les altres colles capdavanteres ja van demostrar l'any passat que estan plenament capacitades, d'entrada, per presentar batalla. És el cas de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. La formació de la camisa rosada vol aprofitar la feina feta l'any passat en les estructures de folres i manilles per tornar a treballar el tres de deu, una construcció que el seu líder, Manel Urbano, espera tenir a punt ja per la diada de Sant Fèlix a Vilafranca, l'altre moment culminant de l'any. També estan cridades a ser protagonistes la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Els diables vermells van tancar l'exercici 2013 oferint la millor versió d'ells mateixos, amb el quatre de nou net i el cinc de nou com a grans consecucions, a les quals van afegir el seu primer pilar de vuit (carregat). Si aconsegueixen mobilitzar el personal necessari, la colla de Tomàs Gormaz, un vell guerrer que torna a primera línia, té talent i arguments per aspirar a tot. La Jove de Tarragona, per la seva banda, és una colla consolidada, amb una mentalitat forta i unes possibilitats extraordinàries. Carles Ribas és el nou cap de colla dels tarragonins, en substitució del carismàtic Jordi Sentís. Entre les colles més grans, els Minyons de Terrassa van ser els que el 2013 es van quedar més lluny dels objectius fixats, la qual cosa ha motivat una renovació profunda en l'aparell directiu i tècnic, que amb Guillem Comas al capdavant espera recuperar aviat les bones sensacions.

Darrere dels col·lectius que van acabar el 2013 amb galons de gamma extra, hi trobem un grup de formacions potents de les quals també s'espera un rendiment òptim. Capgrossos de Mataró, Xiquets de Tarragona, Castellers de Barcelona i Castellers de Sants, per citar els que l'any passat van presentar uns resultats més bons, són colles amb gent jove però alhora experta en combats castellers, molt treballades tècnicament, amb capacitat i marge de millora. L'espectacle dels castells ha començat.

LES XIFRES

88
colles
formen part de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, un rècord absolut.

LES DATES

10.000
castellers i castelleres
estan assegurats sanitàriament per fer castells amb les seves colles respectives.
1984
Van debutar
els Minyons de Terrassa per Sant Fèlix i des d'aleshores mai no han faltat a la cita.
30.08.14
Tindrà lloc
la diada de Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès, que reunirà les quatre millors colles del món casteller.

Cap a un segell comercial

Marxandatge i castells. Amb la voluntat de continuar difonent els castells i també de guanyar alguns ingressos per a la causa, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) està a punt de llançar la marca dels castells amb finalitats comercials. La intenció és incorporar el segell oficial propi als productes de marxandatge relacionats amb el món casteller. No es tracta d'obligar ningú a posar la marca que expedirà la CCCC, però tots els productes que estiguin relacionats directament o indirectament amb els castells tindran l'oportunitat de “rebre un segell de qualitat i de reconeixement oficial del món casteller”, van explicar a El Punt Avui fonts de la CCCC. A canvi, la Coordinadora de Colles Castelleres cobrarà les corresponents regalies. El projecte de la marca dels castells no preveu els productes de marxandatge de les colles en particular, que en quedarien al marge, sinó que incideix en el concepte global del fet casteller.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia