Societat

Protocol per evitar maltractaments als discapacitats

Govern, entitats i també la Justícia treballen en l'innovador document

Els abusos en el col·lectiu encara són molt ocults

No n'hi ha xifres oficials, però els professionals que treballen amb persones amb discapacitats des de diferents àmbits saben que els casos de maltractaments i abusos sexuals a les persones d'aquest col·lectiu no són pocs. És tracta d'un fenomen estès i ocult, diuen. És per això que govern, entitats socials i l'administració de Justícia estan elaborant un protocol per prevenir i actuar en casos
de maltractaments en aquestes persones especialment vulnerables.

La infància o la tercera edat són altres col·lectius sensibles que ja tenen el seu protocol en aquest sentit. En el cas de les persones amb discapacitat, els treballs per construir el sistema de prevenció i actuació els lidera el Departament de Benestar Social i Família, però també hi participen Justícia, Interior, Salut, Ensenyament i Empresa i Ocupació. A més, s'hi han implicat el Fiscal Superior de Catalunya i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, com també entitats que representen persones amb discapacitat visual (ONCE), auditiva (FESOCA i ACCAPPS), intel·lectual (DINCAT i CCPC), física (ECOM) i amb paràlisi cerebral (FEPCCAT).

“El coneixement profund i especialitzat que tenen les entitats és imprescindible per fer front a les situacions d'agressió en les quals es poden trobar les persones amb discapacitat”, han declarat fonts de Benestar a Efe. Pel que fa a l'objectiu del protocol, expliquen que es tracta de millorar la coordinació i intervenció de les diverses institucions que tenen competències per protegir el col·lectiu davant d'una sospita o certesa de maltractament”.

Paral·lelament, segons Discapacitat Intel·lectual Catalunya (Dincat), es fa un treball de recerca sobre abús sexual i altres formes de violència. Aquesta federació ja té en marxa un pla per a la prevenció, detecció i actuació davant d'abusos sexuals en col·laboració amb la Fundació Vicky Bernadet.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia