Societat

Un Sant Jordi solidari

La Fundació Servei Solidari impulsa ‘Recicla cultura', una campanya de sensibilització que lluita contra l'exclusió social i l'analfabetisme

Els guanys es destinaran a finançar els cursos d'alfabetització que imparteix

Desenes de caixes apilades inundaven ahir una aula de dimensions reduïdes situada al cor del Raval. Al seu interior, milers de llibres de segona mà dormitaven desconeixedors de la importància de la seva missió. Avui, amb motiu de la diada de Sant Jordi, sortiran al carrer amb la finalitat de ser adoptats per un nou comprador. Els guanys recaptats es destinaran íntegrament a finançar els cursos de llengües i alfabetització que ofereix la Fundació Servei Solidari, l'objectiu dels quals és fomentar la inserció de les persones nouvingudes a la societat catalana amb dificultats per llegir o escriure en català o castellà.

L'organització centra la seva activitat a aconseguir que totes les persones dins la societat tinguin igualtat d'oportunitats per accedir a un futur digne. El membre de la Fundació Servei Solidari Albert Francolí consciencia: “Ens vam trobar que hi ha un col·lectiu, les persones nouvingudes, que tenien problemes d'alfabetització, no sabien llegir ni escriure en la nostra llengua o bé perquè no s'han alfabetitzat mai o bé perquè ho van fer al seu país però en una llengua i un
alfabet diferent”, una realitat oblidada que la fundació volia fer sortir a la llum per combatre-la.

En aquest context neix Recicla cultura, una campanya de sensibilització la finalitat de la qual és conscienciar la població sobre les dificultats que afronten aquestes persones en risc d'exclusió social, i recaptar diners per fer possible el finançament dels cursos de llengua impartits per l'organització, i des de fa més d'una dècada, a 2.000 alumnes l'any. Segons dades de la fundació, es calcula que enguany, a través de la campanya, fins a 50.000 persones participaran en el foment de l'alfabetització de milers d'individus amb aquesta necessitat primera.

En la iniciativa hi participen desenes d'entitats, des d'una quarantena de punts educatius (escoles, instituts, universitats i biblioteques), fins a empreses i institucions com ara l'Ajuntament i la Diputació. Aquest any, i en la seva tercera edició, la campanya rebrà l'ajut d'una vuitantena d'entitats. “L'evolució ha estat anar sumant; en els tres anys no hi ha hagut cap cas d'una empresa o entitat que hi hagi participat un any i després hagi deixat de fer-ho”, comenta el membre de la fundació. L'edició de l'any passat va tenir el suport de personalitats del món de la cultura, que van fer la seva aportació donant un llibre dedicat i signat: Empar Moliner, John Carlin, Màrius Serra i Federico Moccia, entre d'altres. Servei Solidari gestiona aquest Sant Jordi fins a tres punts de venda, situats a la rambla del Raval, la plaça Catalunya i la cantonada entre la ronda de Sant Pau i la de Sant Antoni.

“Així com a altres cursos la gent hi pot anar obligada, amb els cursos d'alfabetització hem trencat l'estigma: la gent hi ve motivada perquè els estàs satisfent una necessitat que es troben cada dia”, revela Francolí, que explica que moltes de les persones que acudeixen a les classes, tot i fer més de quinze anys que viuen aquí, no poden ni ajudar els fills amb els deures o llegir les adreces del carrer: “No ens adonem de la importància de saber llegir, però aquesta necessitat és tan real en el seu dia a dia que la resposta
és immediata.” Tot i que el perfil mitjà dels assistents són persones originàries del Magrib, de l'Hindustan o col·lectius subsaharians, també hi acudeixen autòctons, especialment persones grans.

En acabar el curs, els estudiants reben un diploma oficial, reconegut pel Consorci d'Educació de Barcelona, que els facilita l'obtenció de l'informe d'arrelament que acredita la integració social de la persona en el procés d'obtenció d'una autorització de residència temporal. “Les persones que encara no tenen papers però que fa molt de temps que són aquí han de demostrar d'alguna manera que han realitzat un procés d'inserció”, explica Francolí, que exposa que un dels requeriments són els cursos de llengua, tant de castellà com de català, d'un mínim de 45 hores. “Els nostres diplomes serveixen per complir aquests requisits”, conclou.

50.000
persones
participaran aquest Sant Jordi, a través de la campanya Recicla Cultura, en el foment de l'alfabetització de milers de persones, segons dades estimades per l'organització.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia