Societat

Llibres i roses desafien de nou la crisi aquest Sant Jordi

Els llibreters preveuen igualar les vendes de l'any passat, mentre els floristes auguren una caiguda

Hi ha una treva de ruixats i avui al país gaudirà, en conjunt, d'un dia assolellat

Els pronòstics de vendes de llibres i roses per aquest Sant Jordi tenen signes diferents. L'optimisme moderat del Gremi de Llibreters, que confia en igualar els 1,4 milions de llibres venuts l'any 2013, contrasta amb la previsió a la baixa dels floristes. Segons el Mercat de Flor i Planta Ornamental enguany es vendran al voltant de 6 milions de roses -un milió menys que l'any passat-.

El Mercat avisa que aquest any es notarà i molt el pes de la fiscalitat del 21% als productes florals. Mentrestant, el Gremi de Llibreters confia en “el parèntesi” que representa Sant Jordi per repetir la facturació del 2013 (18,3 milions d'euros), que suposa entre el 5% i el 8% de tot l'any.

Pel que fa al temps, hi ha una treva de ruixats i avui al país gaudirà d'un dia assolellat, en conjunt, i això facilitarà que els catalans, un any més, ens llancem als carrers a gaudir d'aquesta jornada tan especial. Tot els pobles i ciutats de Catalunya s'ompliran de parades de roses i de llibres.

Com cada any la celebració de Sant Jordi desborda la tradició de regalar el llibre i la rosa amb altres activitats culturals. El departament de Cultura n'ha preparat enguany una quarantena, que tenen lloc no només durant la diada sinó en dies previs (com la ‘Revetlla' de Sant Jordi a les biblioteques públiques, celebrada dimarts) i posteriors. La Institució de les Lletres Catalanes és la dinamitzadora de bona part d'aquestes activitats, entre les quals hi ha enguany una iniciativa digital.

Es tracta del Catalanday, un concepte pensat per generar activitat relativa al Sant Jordi a la xarxa i donar a conèixer aquesta festivitat al món. La web homònima creada per a l'ocasió permetrà regalar postals amb dissenys i frases d'autors catalans diversos, i en diversos idiomes, penjar fotografies de Sant Jordi, enviar dos llibres digitals que penjarà l'organització o descobrir els millors poemes i fragments de la literatura catalana dels darrers 300 anys, entre altres. La web també recollirà l'activitat generada a Twitter a través de l'etiqueta #catalanday.

Quant a les activitats presencials, l'ILC organitza aquesta tarda #vinyoliana, emmarcada en la celebració de l'Any Vinyoli, consistent en la lectura de versos del poeta català, aquesta tarda a partir de les sis al vestíbul de Vergara de l'estació de Plaça Catalunya de FGC.

I més enllà d'aquestes activitats organitzades per l'ILC, també la Filmoteca de Catalunya programa aquests dies passis i presentacions especials, l'Arts Santa Mònica acull la Fira Internacional de l'Edició Contemporània 'Arts Libris' (des d'avui fins el dia 27), i la Xarxa universitària d'estudis catalans a l'exterior se suma a la festivitat, amb parades de llibres o activitats especials, com la conferència taller que el valencià Pau Alabajos oferirà el 24 d'abril a la Universitat de Cambridge.

Sant Jordi Musical

D'altra banda, enguany l'Antiga Fàbrica Damm se suma a la celebració de Sant Jordi amb una jornada dedicada als músics del país. D'aquesta manera l'empresa cervesera posarà la banda sonora a la diada, amb una festa que inclourà dinou actuacions en directe al llarg de tot el dia.

Entre els artistes que passaran per l'edifici històric de carrer Roselló hi ha Blaumut, Caïm Riba, Joan Dausà, Els Pets, Gerard Quintana o la Vella Dixiland. Tots ells visitaran la fàbrica disposats a signar discos, llibres i a compartir una estona amb el públic assistent. Hi haurà també una extensa selecció de llibres de temàtica musical i totes les novetats discogràfiques dels músics participants i, a més, es faran tres taules rodones sobre la “Rumba Catalana”, el llibre “Memorias sónicas” de The New Raemon i les “Dones i música”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia