Societat

Desconnectar del mòbil... amb el mòbil

Tres de cada quatre joves estan enganxats al telèfon intel·ligent

Es comencen a tipificar els comportaments perjudicials

Una aplicació de dos emprenedors catalans ajuda a deixar l'‘smartphone' de banda

“La vida és el que passa mentre mires la pantalla del teu smartphone.” Aquesta sentència, que pot semblar dramàtica i exagerada, guanya veracitat si es té en compte que les noves generacions –i molts adults també– cada cop interactuen més amb els telèfons intel·ligents que amb les persones que els envolten. Al transport públic, al carrer, als restaurants... És habitual veure individus pendents dels seus dispositius i aliens a l'entorn. D'aquí que en l'àmbit de la sociologia, psicologia i psiquiatria hi hagi un interès creixent en aquesta dependència de les noves tecnologies.

Tot i que força especialistes creuen que aquest fenomen és fruit d'un trastorn mental, el DSM (manual diagnòstic i estadístic que els recull, publicat per l'Associació Americana de Psiquiatria) no el va reconèixer com a tal en la darrera revisió, que va tenir lloc l'any passat. Malgrat això, cada cop són més els terapeutes que reben a les seves consultes pacients amb aquesta mena de problema, que deriva en un deteriorament de les relacions socials.

Segons dades de l'Institut Psicològic Desconect@, el 77% dels joves entre 18 i 24 anys són addictes als smartphones. A més, un 68% dels usuaris de telèfons intel·ligents afirmen que el consulten encara que estiguin dinant amb una altra persona i un de cada quatre admet que fins i tot l'utilitza quan és al volant.

Aquí, doncs, comença a agafar més sentit la frase que obre aquest text i que, de fet, també és la que dóna la benvinguda a l'aplicació Face Up, que dos emprenedors catalans acaben de llançar al mercat per ajudar a quantificar i corregir aquest fet. Es pot trobar a les botigues d'Android i Apple per 1,79 euros.

Però, crear una aplicació de mòbil per deixar d'usar el mòbil no és un contrasentit? “Al contrari, és utilitzar el millor canal possible per arribar al públic que més ho necessita”, explica Marc Masip, psicòleg expert en addiccions a les noves tecnologies i creador de l'aplicació juntament amb Nacho Giner, CEO de l'estudi de desenvolupament Iboo Mobile. “De fet, jo sóc partidari que els mòbils duguin una etiqueta, com fan els paquets de tabac, amb missatges alertant dels perills que comporten, com ara «fer-hi massa atenció pot afectar les relacions socials» o «segons quines fotos hi guardis et poden destrossar la vida». Crec que algun dia ho arribaré a veure”, apunta Masip.

El primer que proposa l'aplicació és un senzill test per comprovar el grau d'addicció al terminal on s'executa. Són preguntes sobre l'ús que se'n fa que donen un guarisme final que tendeix a ser alt. A partir d'aquí, el programa proposa una sèrie de reptes per anar minimitzant l'impacte nociu del mòbil que, a mida que s'aconsegueixin, mostraran el nivell de conciliació que tenim amb el nostre entorn. En tot cas, potser una de les funcions més interessants de Face Up és el registre estadístic que fa de l'ús del dispositiu, ja que mostra quants cops s'ha utilitzat cada aplicació i quant temps hi hem dedicat. A més, la versió d'Android té la possibilitat de limitar l'arribada de trucades o notificacions durant el temps que indiquem. “No estem en contra de la tecnologia, però s'ha de fer el que toca a cada moment”, apunta Giner.

LES XIFRES

4.000
morts
relacionades amb l'ús del telèfon mòbil al carrer van tenir lloc als Estats Units durant el 2013.
150
consultes
diàries al telèfon mòbil fa, de mitjana, un usuari de perfil jove, segons un estudi.

Nomofòbia i ‘phubbing'

L'addicció extrema pot comportar el fracàs laboral o escolar i l'aïllament progressiu de la realitat i dificultar les relacions socials. Abans, el que genera són situacions descrites amb neologismes com ara nomofòbia (desempara per no dur telèfon) i phubbing (ignorar algú que està amb tu per atendre el mòbil) o l'efecte together alone, és a dir estar en parella però cadascú abduït per la seva pantalleta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia