Societat

Càritas Garrotxa veu venir una segona onada de pobresa encara més dura

El president de l'entitat diu que el treball de camp que fan contradiu les dades macroeconòmiques

El 2013 ha augmentat molt l'ajuda alimentària

El president de Càritas Garrotxa, Carles Oller, ha augurat una segona onada de pobresa perquè, contràriament als bons resultats de les dades macroeconòmiques, la situació econòmica de la població de classe mitjana i baixa tendeix a empitjorar i ja és precària. Oller ha avalat la seva reflexió amb dades extretes d'estudis que revelen que l'Estat espanyol és el segon amb més pobresa infantil de la Unió Europea. Ell mateix ha dit que contribueixen a aquest empitjorament factors com l'esgotament de l'atur o dels ajuts d'altres membres de la família i les polítiques de retallades.

Càritas Garrotxa va destinar, el 2013, 114.965 euros a l'atenció a les persones més necessitades, majoritàriament a l'atenció laboral i als joves, a l'acollida i a la distribució d'aliments a través del centre que gestiona a Olot amb el Consorci d'Acció Social de la Garrotxa. Els ingressos han estat inferiors a les despeses. Han estat 113.729 euros, un 34 per cent provinents d'empreses i entitats (42.000 euros), un 23 per cent de donatius (26.032 euros), un 26 per cent de col·lectes (29.000 euros) i un 17 per cent dels socis (19.780 euros).

Quant a l'acció social, Càritas Garrotxa ha fet serveis d'acollida a 103 nuclis familiars, ha fet acompanyament de 66 persones grans, ha donat ajuts d'habitatge a 36 nuclis familiars –en prevenció de desnonaments–, ha donat atenció laboral i especialitzada a 49 joves, servei d'assessorament jurídic a 395 persones i ha tingut 203 participants als programes de formació.

Aliments

El Centre de Distribució d'Aliments ha tingut 2.135 beneficiaris i 3.386 cistelles distribuïdes. La despesa en concepte d'aliments, però, ha pujat a 192.000 euros, a càrrec de Càritas i del Consorci d'Acció Social. S'ha incrementat molt el nombre de cistelles repartides tot i que el nombre de nuclis familiars s'ha consolidat. De les 2.626 cistelles de 2012, s'ha passat a les 3.386. El president de l'ens, Carles Oller, ha explicat que la campanya ha estat possible gràcies a donants (23 empreses i 42 entitats i associacions) i a voluntaris, que han pujat dels 102 als 133 de 2013, i a la dedicació de 550 hores setmanals.

LES XIFRES

133
voluntaris
va registrar l'entitat durant l'any passat, amb una mitjana de 550 hores setmanals de dedicació.
3.386
cistelles
ha repartit Càritas a través del Centre de Distribució d'Aliments de la Garrotxa, a Olot.

A punt per treballar, però sense feina i amb família

Persones en edat laboral i sense feina, amb fills a càrrec i amb poca formació (estudis primaris o menys): és el perfil d'usuari atès per Càritas Garrotxa segons es desprèn de l'informe de 2013. En concret, el 90 per cent tenen una formació igual o inferior als estudis primaris, el 70 per cent són persones en edat laboral i sense feina, un 64 per cent no té cap ingrés i un 43 per cent són famílies amb fills a càrrec. Majoritàriament són persones d'entre 30 i 44 anys. Els llatinoamericans, els autòctons, els magribins i els subsaharians són majoria entre els usuaris de l'entitat.

Oller ha avançat que estan concretant un pla d'acció per al 2014-16, un nou organigrama per treure rendibilitat als nous voluntaris, per captar socis i per posar l'accent en els problemes laborals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia