Societat

Parcs amb segell propi

Barcelona crearà l'any que ve 10 nous espais infantils i en renovarà 44 més

S'hi introduiran les noves tecnologies i figures de Roser Capdevila

L'‘Smart city', buc insígnia d'Hàbitat Urbà, ja al parc infantil
Els jocs inclouran figures lligades a contes de tradició catalana

És un pla per crear i renovar els parcs infantils de Barcelona, però no només això. El pla de racons infantils que ara impulsa l'Ajuntament es proposa introduir als parcs elements nous, com són les noves tecnologies, els jocs temàtics procedents dels dibuixos de Roser Capdevila i Pilarín Bayés o àrees per als adolescents. El tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, va presentar-lo ahir com un pla que propiciarà “un canvi cultural en l'ús dels parcs”, incloent-hi, per exemple, criteris de l'Smart city, el buc insígnia de la seva àrea.

En el pla més pràctic, els primers efectes de la seva aplicació es notaran l'any que ve: en aquest període, l'Ajuntament crearà deu parcs infantils nous, un per cada districte. En concret, s'instal·laran nous espais de joc al passeig Colom (Ciutat Vella), el parc de l'Estació del Nord (Eixample), a una banda de la ronda del Mig, amb el carrer Antoni Capmany (Sants-Montjuïc), als jardins de Can Cuiàs (les Corts), als jardins del Camp de Sarrià (Sarrià-Sant Gervasi), la plaça Lesseps (Gràcia), el carrer de la Font Castellana (Horta-Guinardó), al carrer Castellví amb Lliçà (a Torre Baró, Nou Barris), la plaça Doctor Cararach Mauri (Sant Andreu) i al parc de la Infància (Sant Martí). Tots aquests nous parcs compliran un seguit de criteris generals comuns: tindran una superfície d'uns 100 metres quadrats, entre un i tres elements de joc i estaran adreçats a infants de fins a 12 anys.

A banda d'aquestes incorporacions, el pla municipal planteja començar ara i durant els mesos vinents una primera fase de renovació dels espais infantils de la ciutat. En aquest primer any, es renovaran 44 parcs, amb actuacions que van des de la remodelació integral fins a la reparació de la tanca i del paviment, o la modificació dels jocs. Aquest primer any de renovació incidirà de forma especial en espais de jocs situats als districtes de l'Eixample, Sants-Montjuïc i Horta–Guinardó, que és on es faran més actuacions.

És ja durant el primer any de renovació dels parcs que s'inclouran de manera progressiva els elements temàtics i tecnològics als parcs. El primer d'aquests elements temàtics (figures lligades a les històries i contes de tradició catalana) s'instal·larà a la plaça Sant Miquel (darrere l'Ajuntament): serà una àrea de jocs que reproduirà la casa de la girafa Ona, un personatge creat per la dibuixant Roser Capdevila. Més endavant, s'instal·laran figures creades per Pilarín Bayés. També més enllà es preveu que hi hagi parcs amb àrees “de convivència intergeneracional” i per als adolescents. Pel que fa a les noves tecnologies, s'introduiran codis QR i aplicacions per emmagatzemar i compartir informació, que explicaran, per exemple, coses com els arbres del parc.

L'actual govern de CiU planteja el pla de racons infantils com un pla quinquennal que fins al 2019 ha de permetre renovar 220 àrees de jocs, prop d'un terç de les existents a la ciutat (ara Barcelona disposa de 794 àrees infantils).

Potser si han arribat fins aquí s'han preguntat per què el pla parla de “racons infantils” i no de parcs. Un invent, segons va admetre l'autor, de Vives: “Un racó és un lloc on hi estàs bé, és el teu espai; la nostra voluntat és que la gent s'identifiqui amb els seus racons.”

20,2
milions
d'euros és el pressupost del pla quinquennal de Barcelona per crear i renovar els parcs per als infants.
794
àrees
de jocs infantils hi ha actualment repartides pels barris de la ciutat.
15
anys
és, aproximadament, el temps de vida útil que es calcula que solen tenir els espais de jocs infantils.
220
àrees de jocs infantils
de Barcelona es plantegen renovar durant els cinc anys vinents.
10
nous parcs infantils
farà l'Ajuntament de Barcelona durant l' any que ve. Un per a cada districte.

I si hi poséssim una ombra?

El matí assolellat i primaveral d'ahir propiciava la sortida al parc. És el que va fer la Thiel, una francesa que viu a un poble proper a Annecy i que té el costum de venir cada any amb la família a Barcelona. Ahir, amb el seu home i els seus dos fills, de tres i cinc anys, eren al parc de la plaça Vuit de Març, a prop de la catedral. Els havia costat trobar-lo. “Trobem que a Barcelona n'hi ha pocs, de parcs, aquest és el primer que trobem.” Aquesta era la mateixa percepció que tenia una altra francesa de turisme a la ciutat, la Rulens, de París, que era amb el seu fill de 16 mesos a la plaça Vila de Madrid, a quatre passes de la Rambla. “Aquest parc està bé, potser és petit, però per tres dies –els que passarà a la ciutat– està bé.”

Al migdia, el parc Vila de Madrid era força ple. Però no tant com els dies festius, en què queda una mica menut. Aquí i al de la plaça Vuit de Març els pares o les cangurs coincidien en un mateix diagnòstic: hi falta algun arbre que faci ombra. “A l'estiu no s'hi pot estar”, es queixava l'Elisa Cabalo, mare d'un nen de 17 mesos. Alicia Genovés, cangur d'un parell de bessons, aprofitava la bonança del temps d'ara: “A la majoria de parcs fa molt de sol, a l'estiu és horrorós, llavors no sé on anirem.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia