Societat

Alerta per l'increment de l'espoli a pares i avis malalts

Les entitats socials que tutelen adults reclamen mesures legals per aturar l'augment del nombre de casos d'abusos per la crisi

Fan una crida a tota la societat per ajudar a detectar les situacions de desprotecció

Les entitats socials que s'encarreguen de tutelar adults a Catalunya van alertar ahir que la crisi està provocant un augment del nombre de persones que “espolien” pares i avis malalts que no disposen de plenes capacitats per gestionar les seves pensions i el seu patrimoni. Segons va explicar a Europa Press el president de la Fundació Tutelar, Josep Maria Solé, cada vegada hi ha més persones que “s'aprofiten dels familiars que tenen minvada la seva capacitat de decisió i, en comptes de cuidar-los, es queden amb els seus recursos”, una situació amb freqüència silenciada per les mateixes víctimes, a causa de la seva fragilitat.

Solé va remarcar la dificultat a l'hora de detectar els abusos de persones discapacitades per part de cercles pròxims. “És complicat adonar-se que una persona que estimes abusa de tu. Sovint les víctimes no són conscients que els estan espoliant”, va explicar. “Tot i que costa detectar-ho, quan arriba a les mans d'un jutge el cas d'una persona víctima de l'espoliació per part de la seva família, ens demana que la protegim”, va afegir.   

El president de la Fundació Tutelar va avisar que “el Codi Penal no preveu penes de presó si robes a un familiar i a Espanya hi ha massa paternalisme cap a la família”. És per això que Solé va fer una crida a tota la societat perquè alerti d'aquest tipus de casos.  

Entitats com ara la Fundació Tutelar tenen un marge de maniobra limitat. Finançades amb fons públics, no exerceixen una funció de detecció, sinó que intervenen “en el moment en què un jutge declara que una persona necessita un tutor i considera que les persones del seu entorn no convenen”. És aquí on pren importància el fet que l'entorn de la víctima pugui alertar d'una situació de desprotecció. Aquest seria el cas de veïns, metges i treballadors de sucursals bancàries. “És important evitar, com més aviat millor, que qualsevol persona, en detectar la fragilitat d'aquesta gent, se'n pugui aprofitar”, va advertir Solé, que també va demanar que s'introdueixin canvis legals i que els jutjats s'especialitzin per atendre “amb garanties i de manera àgil” aquesta mena de casos, tenint en compte que, segons ell, “les actuals eines jurídiques estan obsoletes i són escasses”. 

La Fundació Tutelar és la més gran de Catalunya en aquest camp i cada setmana assumeix la tutela d'una mitjana de 3,6 adults en situació de vulnerabilitat. Les fundacions tutelars s'encarreguen d'emparar i donar suport en la presa de decisions de les persones que tenen algun tipus de discapacitat i que tenen una resolució judicial que els incapacita per fer-ho elles mateixes.

LA XIFRA

6.000
persones
es beneficien actualment a Catalunya de l'empara i el suport de les fundacions tutelars.

LA FRASE

És complicat adonar-se que una persona que estimes abusa de tu
Josep Maria Solé
President de la fundació tutelar
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia