Societat

Adif no ha pagat els suposats 6 milions malversats a Corsán

Els dos caps de l'empresa pública afirmen que corresponen a obra ja feta al TAV de la Sagrera però encara no abonada a la contractista

Els cinc detinguts queden en llibertat, tres amb fiança

L'adjudicació de les obres de la línia del tren d'alta velocitat (TAV) en el tram de la Sagrera al nus de la Trinitat, que l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) va adjudicar a l'empresa Corsán l'any 2008 és totalment correcta, i els seus sobrecostos van ser legals. Així ho van assegurar ahir les defenses dels dos caps de l'empresa pública, que depèn del Ministeri de Foment, detinguts dilluns per suposadament haver malversat sis milions d'euros de diner públic en entregar-los a la contractista amb factures inflades en aquest tram.

El director de la construcció d'Adif al TAV de Catalunya, Rafael Rodríguez, i la seva mà dreta, Jaime García-Germán, van detallar ahir a la titular del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona, que els suposats sis milions defraudats ni tan sols han estat entregats a Corsán, mentre que aquesta empresa sí que ha executat ja les obres.

Cinc dels deu implicats que ahir quedaven detinguts van començar a declarar davant la magistrada Silvia López Mejía a les cinc de la tarda, i a les onze de la nit continuaven els interrogatoris. Al final, la jutgessa els va deixar en llibertat amb càrrecs a tots, i a tres d'ells amb fiança. A tots se'ls acusa dels delictes de malversació de fons públics. A més dels dos caps d'Adif, hi havia dos enginyers, i Eduardo Parcet, responsable de Corsán.

Pel que fa a les xifres, les defenses van aclarir que l'obra –que va sortir a concurs per 98,6 milions d'euros– es va adjudicar per 68 milions i que el 2011 es va haver de fer un modificat, amb una ampliació de 13,5 milions més, que van ser aprovats perquè estan dins del 20% més del total permès legalment en una obra pública. Finalment, els sis milions sota sospita per la fiscalia era una partida dels últims serrells de l'obra, que ara es justificaven per pagar i que estan dins del 10% sobre el total també permès, segons les defenses.

Pel que fa als suposats suborns pagats per l'empresa Corsán als funcionaris d'Adif, aquests últims ho van negar. García-Germán, gerent d'Adif, va admetre haver fet un viatge a Aspen (Colorado) amb un grup d'amics, entre els quals hi havia enginyers d'altres empreses, i suposadament pagat per Corsán. Segons les defenses, va ser abans que Corsán obtingués l'obra de la Sagrera, i si la fiscalia considera que encara és un delicte –hi afegeixen–, ja hauria prescrit.

Yogui no viu a Aspen

Els investigadors de la Guàrdia Civil van batejar aquesta investigació –arran d'una denúncia d'una subcontractista de Corsán– amb el nom de Yogui, en referència al simpàtic ós de dibuixos que viu en unes muntanyes, les de Yelowstone, a l'estat de Wyoming, que estan lluny de les muntanyes d'Aspen, a Colorado.

D'altra banda, el portaveu d'Adif, Iñaki Garay, va assegurar ahir a la COPE que el sobrecost de les obres del TAV a Barcelona podria estar motivat per la “pressa per acabar i complir els terminis” que tenia el govern espanyol el 2008. Segons Garay, hi va haver molts problemes en diversos trams de la via del TAV, i els treballs addicionals van obligar a efectuar “molta obra complementària i d'emergència”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia