Societat

Avís universitari per l'excés de feina de poca qualificació

Les universitats i els sectors econòmics lligats al coneixement adverteixen que encara hi ha massa feines de baix nivell

Advoquen per millorar la formació acadèmica dels treballadors manuals

Les universitats i les mateixes empreses admeten que hi ha massa feines poc qualificades en el mercat laboral català. Aquesta disfunció i la necessitat d'adequar encara més el sistema educatiu a les necessitats laborals formen part de la Declaració de Poblet sobre el mercat de treball i el capital humà, que ahir van fer pública les universitats públiques catalanes i una quarantena d'empreses i institucions, reunides al monestir en les II Jornades Catalunya Futura.

La reflexió sobre la formació acadèmica i l'accés al mercat laboral posa de manifest un diagnòstic compartit: “La realitat econòmica i social complexa s'ha vist agreujada per la crisi, amb una proporció excessiva de mercat de treball de baixa qualificació i assentada en sectors d'escàs valor afegit i innovació.”

Amb la reflexió dels rectors de la desena d'universitats públiques i de representants del món empresarial s'alerta també que cal “incentivar una estructura productiva que basi la competitivitat en la creació de llocs de treball qualificats”. Els rectors i empresaris van fer arribar al conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, la declaració en la qual es proposa “impulsar decididament la contractació de graduats”, per “incorporar coneixement i capacitat de millora als processos productius”. Les empreses i entitats de la plataforma van comprometre's a caminar i “transitar cap a un model productiu que es basi en l'economia intensiva en coneixement, innovació i internacionalització”.

Una de les propostes del document consisteix a millorar la formació laboral dels treballadors de baixa qualificació. “La terciarització de l'economia no hauria de ser cap excusa per rebaixar la qualificació del mercat laboral”, avisen. Tots van coincidir en la necessitat de potenciar les innovacions.

LES FRASES

Hi ha una excessiva proporció de mercat de treball de baixa qualificació i assentada en sectors econòmics d'escàs valor
El sistema educatiu ha avançat molt en 4 dècades, però mostra desajustaments
Declaració de la Plataforma Coneixement, Territori i Innovació i de les universitats públiques
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia