Societat

CRòNICA

La capacitat de l'art per integrar

Permet comprovar que l'expressió artística és capaç de trencar fronteres

L'Ateneu de la Fundació Iluro, antiga Fundació Caixa Laietana, va fer dijous passat un dels actes més multitudinaris que es recorden. La inauguració d'una nova exposició de pintura no semblava prou motiu per omplir la sala de gom a gom, però sota el paraigua de l'art en el sentit més ampli de la paraula hi havia arguments de sobres. Dotze artistes reconeguts de Mataró han col·laborat en una inusual iniciativa en què usuaris de la Fundació El Maresme pro disminuïts psíquics han reinterpretat les seves obres. Aquestes “mirades singulars”, que és el nom amb què s'ha batejat l'exposició, permeten comprovar fins a quin punt l'expressió artística és capaç de trencar fronteres que la quotidianitat s'entesta a aixecar.

Cadascun dels artistes ha disposat de dos aprenents que, malgrat prendre com a model l'obra, han acabat plasmant sobre la tela la seva particular visió més o menys semblant a l'original. En el fons, tampoc no importa gaire, perquè a cadascun dels quadres que hi ha penjats es barregen tant els colors i les textures com els sentiments i les emocions. La qüestió és no deixar indiferent ningú. Precisament va ser aquest un dels aspectes que va destacar la pintora Marta Duran, en representació de la resta d'artistes, quan va dir que “alguns ho han fet fins i tot millor que els originals”, i va reconèixer que tots ells havien après molt. Tant els artistes com els seus aprenents van reiterar com de bé s'ho havien passat durant les classes preparatòries i la confecció de les obres. L'experiència no tan sols havia omplert d'alegria els joves, sinó que havia servit als professionals per conèixer millor un col·lectiu cansat de demostrar que té tantes capacitats com la resta de la societat que s'anomena normal, i que només els cal trobar els mitjans per demostrar-les.

Cristina Sánchez va fer de portaveu dels aprenents i en el seu breu discurs no hi van faltar les paraules aprendre, compartir, aventura i orgull. Les obres que han servit de base per a l'exposició han estat cedides pels seus autors i s'han posat a la venda perquè l'import que se n'obtingui contribueixi al finançament d'aquesta coneguda i valorada entitat que dóna servei a la comarca. A més, els quadres dels joves de la fundació també es poden comprar. En aquest cas, però, els diners seran per a ells “perquè se'ls han ben guanyat”. L'exposició es pot visitar a Mataró fins al 22 de maig que ve.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia