Societat

Campi qui pugui lingüístic a les Illes

Els mestres balears continuen en peu de guerra contra el decret de trilingüisme que liquida el model d'escola en català

L'aplicació del TIL és diferent en cada centre

Els docents preparen noves mobilitzacions

La comunitat educativa de les Illes Balears continua en peu de guerra, set mesos després de la vaga de tres setmanes que els mestres van fer per defensar l'escola en català. Tancat en banda a qualsevol tipus de negociació, el govern de José Ramón Bauzá va imposar el pla de trilingüisme que preveu fer un terç de les assignatures en català, un altre en castellà i un altre en anglès, sense que, segons afirma l'Assemblea de Docents, hi hagi prou mestres capaços d'ensenyar en aquesta última llengua i amb una fortíssima oposició de mestres, pares, pedagogs i de l'oposició política.

El resultat de tot plegat és un “caos”, denuncia Maria Antònia Font, membre de l'Assemblea de Docents i portaveu del sindicat STEI. “Les escoles fan el que poden. Ningú fa el mateix”, explica amb referència al tractament integrat de llengües (TIL).

La mobilització contra el pla de Bauzá s'ha mantingut al llarg dels mesos des d'aquella vaga inèdita de principi de curs i, darrerament, ha revifat de manera notable fins al punt que un professor de secundària de l'institut Llucmajor, Jaume Sastre, va iniciar una vaga de fam fa onze dies. “En vuit dies va perdre sis quilos”, relata Font, que explica que el professor, membre de l'Assemblea de Docents, només beu líquids.

Els mestres no afluixen i estan preparant l'oposició al TIL, que, a partir del curs que ve, s'haurà d'aplicar a tota la primària i no només a tres cursos com ara, des d'un triple vessant, “jurídic, de mobilització i de resistència”, assenyala la portaveu de STEI.

En el terreny jurídic, estan treballant en la impugnació de l'ordre de desplegament del TIL, que es va aprovar gràcies al vot de qualitat del president del consell consultiu i amb el vot particular en contra de cinc dels deu membres de l'òrgan.

En l'àmbit de les mobilitzacions, a banda de la vaga de fam de Sastre, els mestres han convocat una concentració silenciosa avui, al davant del Consolat de Mar, a Palma, que es repetirà d'aquí a quinze dies, i una manifestació aquest dijous a la tarda a Palma.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia