Societat

TERESA CASALS

PLATAFORMA PER LA LLENGUA

“La llengua és un tret distintiu irrenunciable com a poble”

“El català necessita un estat al darrere que hi doni suport”

“La imposició del castellà seria un cop enorme per a la llengua, la convivència i la igualtat”

Teresa Casals, membre de la Plataforma per la Llengua, comenta el moment delicat que viu el català i el model educatiu actual, que serà reivindicat amb força el dia 14 de juny en la mobilització convocada per Somescola. Aquest vespre serà entrevistada a L'illa de Robinson, a El Punt Avui Televisió.

Quina importància té l'escola en el futur del català?
Té una importància cabdal. Precisament per la seva importància es volen carregar l'escola catalana. És l'únic lloc on els nouvinguts poden aprendre català amb tota tranquil·litat i, gràcies a això, tots els joves són bilingües com a mínim.
Què suposaria que s'imposés el 25% d'hores en castellà a les aules?
Representaria un cop enorme. No només per al futur del català, sinó també per a la convivència i per a la igualtat d'oportunitats a Catalunya. Els més interessats a aprendre català a l'escola haurien de ser precisament els que no tenen el català com a llengua materna.
Quin objectiu hi ha darrere d'aquesta decisió?
Volen crear dues línies i separar els alumnes per raó de llengua, una cosa que a Catalunya s'ha volgut evitar sempre.
En quin moment es troba el català?
El català no és encara una llengua normalitzada. És una llengua d'abast mitjà i té moltes dificultats per sobreviure davant d'altres amb més parlants, com ara el castellà. El català necessita un estat al darrere que hi doni suport.
La solució és un futur estat català?
La llengua és un tret distintiu irrenunciable com a poble i, davant de certes actituds, constatables recentment al País Valencià i a les Balears, cal buscar altres solucions.
Què demaneu al Departament d'Ensenyament?
Que sigui resistent i que eviti que s'hagi de canviar un sistema d'èxit. I nosaltres, com a societat, hem de demostrar el 14-J que no hi volem renunciar.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia