Societat

Un 40% de terrasses vulneren la nova ordenança a Barcelona

L'Ajuntament inicia la segona fase d'implantació de la norma per comprovar si s'han corregit aquestes irregularitats, detectades en una primera revisió

La majoria dels incompliments són fàcilment esmenables, segons el consistori

La tercera revisió es farà al setembre, menys on hi hagi infraccions greus

L'Ajuntament de Barcelona va detectar irregularitats en 1.855 de les 4.584 terrasses de la ciutat, un 40% del total, durant la primera ronda d'inspeccions del procés d'implantació de la nova ordenança que regula aquests espais. Ara s'inicia la segona fase, també de caire exclusivament informatiu. Serà, en paraules del tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, “l'última oportunitat” per als incomplidors abans que arribi el moment de les sancions, que es deixa per passat l'estiu.

El balanç de la primera fase, difós ahir, se salda amb 892 casos en què es va detectar una única anomalia, 578 que n'acumulaven dues i 385 que incomplien entre tres i sis requisits. Les altres 2.729 terrasses revisades complien fil per randa amb la normativa, que va entrar en vigor l'1 de gener amb la intenció d'unificar els heterogenis criteris que s'aplicaven fins aleshores a cadascun dels districtes de la ciutat.

La majoria d'incompliments, però, són fàcilment corregibles, segons va insistir ahir Vives. De fet, el més recurrent és tenir adossats a la façana de l'establiment elements no permesos com ara botes, faristols o jardineres, que suposen obstacles a la vorera: 878 actes informatives es van aixecar per això. N'hi ha 679 que corresponen a establiments que tenien elements fixats a terra que no es poden retirar, com toca quan es recull la terrassa; en 653 casos s'hi van detectar elements publicitaris, també prohibits, i en 431 el problema era que hi havia més d'un faristol o pissarra en l'espai de la terrassa, quan només se'n pot tenir un. Més incompliments detectats en menys mesura? Ús de mobiliari auxiliar, presència de mampares laterals, escocells d'arbres anivellats amb fustes i altres elements no permesos: des de televisions o altres aparells audiovisuals fins a bujols de recollida selectiva.

En aquesta segona ronda de revisions, una vintena d'informadors tornaran a visitar tots els establiments per comprovar si ja s'han corregit les irregularitats detectades entre el febrer i el març. La tercera repassada, en què ja hi haurà sancions, es farà al setembre, excepte en els casos de locals on s'hagin detectat infraccions considerades greus, com ara la falta de la llicència pertinent, l'ocupació desmesurada de l'espai de la vorera reservat al pas o l'excés de taules per sobre de les autoritzades per la llicència. Aquests seran inspeccionats al juliol, i serà aleshores quan se'ls imposarà la multa corresponent, que pot ser de fins a 500 euros en el cas d'infracció lleu, fins a 1.000 si és greu i fins a 3.000 –i la revocació de la llicència– si l'incompliment està tipificat com a molt greu.

La nova norma ha servit per unificar en tota la ciutat l'horari, que ha passat a ser de vuit del matí a dotze de la nit de diumenge a dijous i de vuit del matí a una de la matinada els divendres i vigílies de festius; ha creat un nou mòdul bàsic reduït d'1,5x0,8 metres de superfície d'ús per a una taula i dues cadires –que se suma al prèviament existent d'una taula amb quatre cadires i 1,5x1,5–, i ha establert que els elements que la integren hagin de ser desmuntables. Hi ha, però, disposicions que només s'aplicaran més endavant, de manera progressiva, fins al 2017. Com ara la que amplia la distància mínima que s'ha de deixar lliure a la vorera, i que no podrà ser inferior al 50% de la seva amplada ni a 1,8 metres (ara són 1,5), i que les terrasses ja existents no hauran de complir fins al dia 1 de gener del 2015. O la prohibició que estigui adossada a la façana, que per als xamfrans on la terrassa ja té aquest format –com ara la del cafè Zurich de la plaça Catalunya i la del Quimet d'Horta– s'estudiarà cas per cas i la decisió es fixarà mitjançant ordenacions ad hoc, que haurien d'estar enllestides a principis del 2016.

D'altra banda, l'Ajuntament té previst desenvolupar 32 ordenacions singulars aplicables a les avingudes o places emblemàtiques, i sovint vinculades a reformes urbanístiques pendents. La comissió que s'ha d'encarregar de redactar-les, integrada per representants del consistori i també del Consell de Gremis i el Gremi de Restauració, ja ha estat constituïda i ha començat a treballar en les de la rambla Catalunya, el passeig de Gràcia, el passeig de Sant Joan, la Diagonal i el Paral·lel, segons van precisar fonts municipals.

És des de la participació en aquest grup de treball que el Gremi de Restauració vol incidir en la revisió d'alguns aspectes de la nova ordenança. Un portaveu del gremi va considerar ahir “positiu” el balanç de la primera fase de la implantació de la norma, va insistir en la necessitat de “seguir dedicant més esforços a fer pedagogia” entre el sector a còpia de campanyes informatives i va advocar per reconsiderar-ne alguns punts, com ara l'obligatorietat de recollir i guardar dins l'establiment tots els elements de la terrassa un cop desmuntada excepte en espais d'ordenació singular. D'una banda, argumenta el mateix portaveu, perquè això obliga a posar taules i cadires en l'establiment, encara que continuï obert i/o no disposi d'espai material per fer-ho. I, de l'altra, perquè hi ha elements “que, com que són molt pesants, són difícils de moure, com ara els para-sols, que precisament tenen aquest pes per una qüestió de seguretat”.

LES XIFRES

1.855
terrasses
de les 4.584 que es van revisar entre el febrer i el març incomplien algun aspecte de la nova ordenança.
3.000
euros
i la revocació de la llicència és la sanció màxima prevista en cas d'infracció molt greu.

125 terrasses noves i 291 baixes per morositat

L'Ajuntament ha tramitat des de l'1 de gener 1.524 llicències de terrasses, de les quals ja n'ha concedit 740 i n'ha denegat 537. Les 247 restants encara continuen en estudi. De les concedides, 125 corresponen a noves terrasses. Les 615 restants corresponen a modificacions, canvis de titular i renovacions concedides un cop resolt algun problema de morositat, aspecte que impedeix la renovació automàtica anual que es fa per defecte en la resta dels casos.

El tema de la morositat és una de les novetats que el consistori barceloní aplica des de l'1 de gener passat: el titular del negoci ha d'estar al dia amb taxes i impostos per poder demanar o renovar la llicència de terrassa. De fet, de les 4.584 llicències que hi havia atorgades a principi d'any –i que corresponen als negocis inspeccionats en la primera ronda informativa d'implantació de l'ordenança–, 291 han estat donades de baixa per morositat, mentre que n'hi ha hagut 89 més de propietaris als quals es va detectar un impagament, però que ja s'han posat al dia fiscalment.

Morositat a banda, s'han produït 164 baixes per motius diversos. En total, el nombre de llicències de terrasses i vetllades, actualitzada amb data d'ahir, és ara de 4.254, 330 menys que a principis d'any.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia