Societat

Els ocupants de Can Vies denuncien un “desallotjament polític”

La policia aconsegueix evacuar l'última persona que resistia a l'interior atrinxerat rere un mur de formigó i bombones de butà

Es produeixen càrregues oficials a l'exterior de l'edifici

Convocada una manifestació per a les vuit del vespre

Un membre de la plataforma de suport al centre ocupa Can Vies, al carrer Jocs Florals del barri de Sants de Barcelona, ha criticat el desallotjament “totalment polític” i l'intent d'imposar una ciutat al marge de l'interès dels veïns.

En declaracions als periodistes recollides per Europa Press, Pau Guerra ha assegurat que Can Vies és “un espai integrat dins del teixit associatiu del barri”, per la qual cosa el seu desallotjament només respon a l'interès polític i econòmic d'una elit.

Els Mossos d'Esquadra han iniciat aquest dilluns al migdia – l'endemà de les eleccions europees– un operatiu per executar l'ordre judicial de desallotjament que pesava sobre el centre social. Des del començament de l'acció judicial, més d'un centenar de persones s'han concentrat al costat de la plaça de Sants, davant del cordó policial dels antiavalots de Mossos, i s'ha fet una crida a acudir a la manifestació convocada a les 20 hores a la plaça Joan Peiró sota el lema Barri en peu de guerra.

Resistència a l'interior

A l'interior de l'edifici s'han atrinxerat més d'una desena de persones, que els Mossos han anat evacuant després d'alliberar-los si estaven encadenats i identificar-los.

Segons es pot veure en un vídeo penjat a YouTube pel setmanari La Directa,diversos ocupes s'han parapetat darrere d'un mur construït a base de formigó i bombones de butà. Altres s'han encadenat i alguns han estat evacuats d'una torre situada a la teulada de l'edifici.

Segons l'agència EFE, la policia ha tret per la força onze dels dotze activistes que resistien a l'interior del centre per evitar el desallotjament. Els Mossos intenten ara treure l'única persona que, segons asseguren, continua a l'interior. La policia ha aconseguit desallotjar l'última persona que continuava al soterrani passades les set de la tarda.

Diversos carrers adjacents han estat tallats pel dispositiu policial, que ha desplaçat fins al lloc una vintena de furgonetes de la Brigada Mòbil. La policia també ha instat el tancament de l'estació de metro de Mercat Nou, on els combois passen de llarg des de dos quarts de dues de la tarda.

A primera hora de la tarda s'han viscut moments de tensió i algunes càrregues policials. La sortida d'un camió de grans dimensions amb la grua-pluma que ha ajudat els Mossos a entrar a l'edifici ha fet que els manifestants volguessin bloquejar-li el pas. El cordó policial ha avançat per garantir la sortida del camió i això ha provocat empentes, corredisses, cops de porra i el llançament d'alguns objectes per part de manifestants.

Compte enrere des de l'abril

El centre, propietat de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i ocupat des del 1997, estava amenaçat des del passat abril per una ordre judicial de desallotjament, però l'execució de la mateixa es va prorrogar fins a finals de maig per intentar arribar a un acord amb l'Ajuntament.

Fa dues setmanes els ocupants van rebutjar la proposta de l'Ajuntament d'abandonar voluntàriament l'edifici per permetre la seva adequació i signar després l'acord de cessió de l'espai per continuar les seves activitats juntament amb altres entitats del districte.

Però segons han explicat els ocupes, l'única proposta que ha posat sobre la taula el Districte és demanar-los que abandonessin l'edifici. “Ha estat una excusa per justificar un desallotjament injustificable”, ha lamentat Pau Guerra. Segons ell, la condició que abandonessin l'edifici per evitar el desallotjament era inacceptable perquè desconfiaven del Districte.

Els portaveus del centre social subratllen que la seva aposta és l'“autogestió” i no confien ni creuen en espais tutelats per les administracions, on no són ells mateixos els qui poden prendre les decisions.

El col·lectiu defensa la continuïtat del centre, malgrat que l'edifici ocupat haurà d'enderrocar-se segons la planificació urbanística, ja que el terreny que l'acull està qualificat de zona verda.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia