Societat

TMB inicia l'enderrocament de Can Vies

Les obres comencen un cop els Mossos d'Esquadra han conclòs el desallotjament del centre social ocupat

Diversos centenars de persones es manifesten a Sants per reivindicar l'edifici

Es produeixen aldarulls al final de la marxa i una unitat mòbil de TV3 resulta totalment calcinada

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha anunciat aquest dilluns al vespre que ja ha començat els treballs per enderrocar l'edifici que ocupava el centre social Can Vies, al barri de Sants de Barcelona. Els treballs tirar a terra part de l'immoble –propietat de TMB i ocupat des de fa 17 anys– han arrencat immediatament després que finalitzés l'operació policial per desallotjar la finca, que s'ha allargat durant unes sis hores.

Els Mossos han evacuat l'últim dels 12 ocupants que han resistit a l'interior de l'edifici cap a les set de la tarda. Estava atrinxerat rere un recinte de petites dimensions que els ocupants havien habilitat al soterrani i encadenat a una paret. A la sortida ha estat ovacionat pels manifestants que al llarg de tot el dispositiu han protestat a l'exterior de l'edifici.

Tot seguit han arrencat les obres per impedir que l'edifici torni a ser ocupat i, segons ha assegurat TMB en un comunicat, s'ha “enderrocat parcialment el conjunt d'immobles conegut com Can Vies”.

En la nota, l'empresa pública de transport reivindica que el seu dret de propietat sobre l'edifici ha estat reconeguda “de manera ferma i inqüestionable” i defensa que l'objectiu del procés judicial que va iniciar era “recuperar la possessió efectiva d'aquesta propietat i evitar danys als ocupants i als veïns, al tractar-se d'una edificació en mal estat”. “Per això se n'ha iniciat l'enderroc immediatament després de ser desallotjat”, afegeix.

TMB assegura que no ha pretès “en cap moment obtenir un profit o rendiment immobiliari del solar, ja que la gran majoria de la superfície està afectada pel planejament urbanístic vigent i no és edificable”. En aquest sentit, assegura que el terreny “es posarà a disposició de la ciutat per desenvolupar el planejament existent i completar la urbanització de l'entorn de les vies fèrries de Sants i l'estació de metro de Mercat Nou”.

Poc després de les vuit de la tarda ha arrencat una marxa en protesta pel desallotjament de Can Vies a la plaça Joan Peiró, al costat de l'Estació de Sants. Diversos centenars de persones s'han manifestat rere una pancarta amb el lema No passaran. Som Can Vies. Els Mossos d'Esquadra han desplegat un fort dispositiu policial al voltant de l'estació, acompanyat per la presència de l'helicòpter que ha sobrevolat el barri al llarg del dia. Segons informacions recollides a les xarxes socials, s'han produït algunes càrregues.

Aldarulls al final de la protesta

La protesta s'ha desconvocat formalment poc abans de les nou de la nit a la cruïlla del carrer Antoni Campmany amb la carretera de Sants, i just després s'han registrat els primers incidents, segons informa l'ACN. Un petit grup d'encaputxats ha començat a llençar pedres i ampolles i a bolcar contenidors, a banda de fer malbé alguns aparadors. També han atacat una unitat mòbil de TV3 –que ha acabat totalment calcinada– i han llençat objectes contra periodistes. Davant d'aquests fets els Mossos d'Esquadra han carregat contra el grup.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia