Societat

Les escriptores i els escriptors valencians en llengua catalana

UN PEIX SENSE BICICLETA

Ara fa un any vam renovar la junta del País Valencià de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. La confiança dels socis i sòcies em va donar la vicepresidència i en aquesta nova aventura m'acompanyen Carles Cortés, Francesc Mompó i Núria Cadenes.

Durant tot aquest temps, els atacs a la llengua i a la cultura catalanes han estat especialment virulents, al País Valencià i a les Illes, és per això que nosaltres, com a treballadors de la cultura, com a obrers dels mots, no ens hi hem mantingut al marge. Hem condemnat les agressions a l'estàtua de Vicent Andrés Estellés i la violència contra el seu homenatge a Burjassot. Ens hem solidaritzat amb Ramon Ferrer, president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua; malgrat les nostres diferències amb la institució que presideix, sempre estarem al seu costat en contra de la barbàrie. Hem estat amb l'alcalde de Burjassot, el nostre soci Jordi Sebastià, davant l'assetjament que va patir de grups feixistes, un assetjament que atempta contra la convivència democràtica, el progrés, la normalització lingüística i la cultura del nostre país.

Hem denunciat l'ofensiva política contra la llengua catalana mitjançant iniciatives polítiques, legislatives i administratives. I hem demanat que es deixi d'utilitzar el sistema penal o qualsevol disposició legal per castigar el dret legítim a expressar-se en la pròpia llengua, com li va passar al veí d'Almenara Carles Mateu, condemnat a sis mesos de presó, humiliació i molta impotència per parlar valencià.

Ens vam manifestar en contra de les retallades en educació i amb Escola Valenciana en contra de la supressió de nombroses línies d'ensenyament en valencià. Mentre el TSJC imposa l'espanyol a les aules, més de 100.000 alumnes valencians no poden estudiar en català.

Hem donat suport als treballadors i treballadores de RTVV. El tancament dels mitjans de comunicació en català al País Valencià representa un cop letal a les possibilitats de construir un espai de comunicació propi, perdem una eina de difusió de la llengua i la cultura catalanes.

“La nostra terra, en el sentit nacional, no són les «cuatro provincias» amb què ens obsequiaren els colonitzadors; és la totalitat d'un territori que té la mateixa cultura, la mateixa llengua, i qualsevol cosa que es faci contra aquesta cultura, aquesta llengua, i sigui on sigui d'aquestes contrades que es faci, se'ns fa.” I fidels a aquesta premissa de Pedrolo hem format part del grup de suport del País Valencià a la vaga de les Illes, encapçalant les adhesions al manifest.

Hem defensat el dret a decidir i ens vam agafar les mans a Vinaròs l'11 de setembre de 2013 en companyia de molts socis i sòcies vinguts d'arreu del País Valencià per esborrar aquestes fronteres administratives que tant mal fan a la nostra professió.

A la nova junta ens han tocat les vaques més magres. En aquests temps de desolació, tot, també la cultura, és víctima de les retallades pressupostaries. Però, malgrat el que us he explicat, continuem treballant amb il·lusió, i buscant les sinergies de tots els agents culturals i institucions. Enguany estem especialment orgullosos d'haver engegat la primera setmana del llibre en català al País Valencià, l'anomenada “Plaça del llibre”, acompanyats d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), l'Associació d'Editors del País Valencià i el Gremi de Llibrers de València, amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes i la col·laboració de la Fundació pel Llibre, la Federació Escola Valenciana i les universitats d'Alacant, València i Castelló. Que ha estat precedida d'una “Setmana dels Escriptors a les Llibreries”, amb presentacions en una vintena de llibreries de tot el País Valencià. L'acte central de la inauguració va ser un homenatge a Vicent Andrés Estellés i Salvador Espriu. Ens felicitem per l'èxit d'assistència i de vendes.

La consolidació de la diada de Sant Jordi a la ciutat de València és un fet. Vam organitzar en companyia de l'OCCC una gran festa, amb la participació de més d'una cinquantena d'autors i autores.

Hem col·laborat en els distints homenatges fets arreu del País a propòsit de l'Any Vicent Andrés Estellés. Fem un esment especial del que li vam fer a Alcoi tot coincidint amb la I Trobada d'Escriptors de l'Alcoià-Comtat i continuem amb l'activitat d'Escriptors al terrat a l'OCCC.

La producció dels nostres escriptors i escriptores és molta i bona, és per això que des de fa 24 anys atorguem els Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians en les modalitats de narrativa, poesia, assaig, teatre, difusió, als quals enguany hem afegit els de literatura infantil i literatura juvenil. El sopar serà divendres 6 de juny a Alacant, on també farem un merescut homenatge a Gaspar Jaén.

La nova junta del País Valencià, amb tota la junta dels Països Catalans, continuarem defensant els interessos dels escriptors i de les escriptores, que són els nostres, representant-los en les institucions públiques, i amb un objectiu primordial, que és la nostra visibilitat, sent conscients dels perills constants de retrocés que amenacen una literatura que s'escriu en una llengua violentada, esquarterada i sense estat, silenciada pels mitjans de comunicació.

Explicava Pere Calders que cadascú basteix les seves QUIMERES d'acord amb les seves il·lusions més recòndites. I potser els Països Catalans són això, una quimera, una il·lusió que duem a dintre el cor, però també són el nostre mercat cultural, un mercat al qual com a professionals de la cultura no devem ni volem renunciar, volem el pa sencer, com deia l'Ovidi. I amb aquesta quimera continuarem treballant, com ens va ensenyar el que va ser el nostre president Joan Fuster: “Per a tots els catalans, per a tots els catalanoparlants, només hi ha una resolució clara: facin versos o novel·les, quadres o escultures, política o política, la disjuntiva final és aquesta: o Països Catalans o «regionalisme» en el mal sentit de la paraula.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia