Societat

Nova vida als ordinadors

Un català d'origen ghanès impulsa un projecte per ensenyar informàtica a l'Àfrica

Fa dos anys va iniciar el projecte social que obria les portes a 850 alumnes en un centre de Sawla

Un jove català d'origen ghanès, Ousman Umar, ha iniciat el projecte Ajudafrica.org amb la intenció de fer arribar els coneixements informàtics als infants africans. Ell, que va marxar de casa seva de ben petit, quan tenia 10 anys, i amb 17 anys va aconseguir entrar a l'Estat després d'una llarga odissea –amb una pastera que va arribar a les Canàries–, vol que els nens africans no hagin de marxar del seu país, com va haver de fer ell, i tinguin l'oportunitat de rebre informació i cultura. “El nostre projecte està enfocat a la creació de centres de solucions d'aprenentatge i utilitza programes que integren l'educació TIC a les escoles”, explica.

No els sabien fer servir....

La idea del projecte va néixer quan va saber que al seu germà biològic –amb qui va aconseguir contactar després de molts anys de no veure's, quan ell ja estava instal·lat a Barcelona– li havien regalat un ordinador portàtil en un concurs universitari i “no el sabia fer servir”. “Vaig pensar que no podia ser de cap manera”, diu Ousman. A la vegada, creu que afavorir els coneixements informàtics permetrà als infants africans estar més informats i, per tant, “ser més lliures”. “Quan, amb14 anys, vaig aconseguir marxar de Ghana i arribar a Líbia, per la televisió només es deia que a Europa i als EUA tots eren pecadors. Tot el dia la mateixa cançó. El primer cop, ho deixes estar. El segon, potser també. Però al final la gent s'ho acaba creient perquè no pot contrastar la informació i la repetició és constant. Jo vull que els joves d'Àfrica tinguin cultura informàtica, puguin accedir a la informació i no es creguin tot el que els diuen”, declara.

El projecte Ajudafrica.org, Nasco IT World a Ghana, va tirar endavant gràcies a subvencions i ajudes voluntàries. El març del 2012 es va posar en marxa oficialment el projecte social, que va obrir les portes a 850 alumnes en una aula habilitada a l'escola Augustine's Roman Catholic a Sawla amb mobiliari i ordinadors usats.

Els infants, que tenen dos professors, hi estudien una hora i mitja a la setmana. “De moment, això és el que tenim, però esperem anar a més. No fem caritat i cada infant paga una quantitat mínima. A vegades les coses que no es fan pagar no són valorades”, manté.

Aquest jove emprenedor, que estudia administració i direcció d'empreses a Barcelona, ha iniciat, a més, una col·laboració amb la xarxa social Labdoo, que va crear un enginyer en telecomunicacions català, Jordi Ros, i ja està estesa per tot el món. Té la seu a Califòrnia. “Del que es tracta és que infants que tinguin ordinadors usats els puguin fer arribar a un altre infant. No hi ha diners pel mig, tot es fa voluntàriament”, explica Ousman. Es tracta d'una xarxa social on qui té un ordinador vell, el dóna; qui el pot reparar, el repara; qui el pot emmagatzemar, el guarda, i, finalment, qui viatja en un lloc on el necessiten, se l'emporta i l'entrega.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia