Societat

Coca-cola al país normal

Un mosaic amb 40.000 llaunes reclama l'etiquetatge en català

L'acció recorda l'acte fundacional de la Plataforma per la Llengua, l'any 1993

Una llauna de Coca-cola que ja s'havia fet servir per al mosaic reivindicatiu del 1993 va ser la que, ahir, va tancar la construcció d'un nou mural al centre de la plaça Catalunya de Barcelona. La intenció, la mateixa: denunciar la falta del català a les etiquetes. Objectiu complert. Més de 40.000 llaunes per dibuixar el lema: “Etiqueteu en català!” Aquell 1993, en l'acte fundacional de la Plataforma per la Llengua, van ser-ne 15.000. Ahir, més del doble i més de quatre hores de feina amb un final dedicat a qui va ser director de la Plataforma, Martí Gasull, que va morir fa dos anys en un accident fent alpinisme. La seva mare, Pilar Roig, es va encarregar de col·locar l'última llauna. Una llauna de les vermelles, amb història i amb molt de valor emocional.

L'objectiu inicial era aplegar 20.000 envasos de Coca-cola i van ser-ne el doble. El president de la Plataforma, Òscar Escuder, no amagava la satisfacció. Es van mobilitzar uns 200 voluntaris per tot el país per assolir el repte que commemora els 20 anys de l'associació. “Aquesta trajectòria de 20 anys és una mostra de la consolidació de la Plataforma per la Llengua, l'ONG del català, com una entitat de referència en la defensa del català”, resumia Escuder. Tot i que la campanya #repteCocacola ha pres aquesta marca com a símbol, vol reclamar a totes les grans empreses que incorporin el català. El cas Coca-cola, però, és flagrant, perquè actua en més de 200 països d'arreu del món i etiqueta en llengües clarament menys parlades que el català. El vídeo de l'acte i l'informe 20 anys d'etiquetatge en català s'enviaran a les seus de Coca-cola a Madrid i Atlanta com a mostra de la mobilització ciutadana.

L'autor de l'informe, Bernat Gasull, destaca que l'objectiu no és només forçar la marca de refrescos a incorporar el català, sinó “fer evident la poca voluntat tant de les empreses com de les administracions de complir la normativa lingüística”.

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals; la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa; el periodista Miquel Calçada; els membres d'ERC Oriol Amorós i Joan Tardà; l'actor Joel Joan i la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, van ser algunes de les persones que ahir es van acostar a col·laborar aportant una llauna al mosaic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia