Societat

Vuitanta noves aplicacions per guanyar en benestar

El Parc Científic i Tecnològic de la UdG és el marc des d'ahir i fins avui de les cinquenes jornades sobre TIC i Salut

Més de 250 persones assisteixen a la trobada, que serveix per fer contactes de negoci

El parc científic i tecnològic de la Universitat de Girona és des d'ahir i fins avui un gran aparador de projectes innovadors que busquen la millora de la salut i el benestar de les persones. Aplicacions que, per mitjà del moviment dels ulls, fan un diagnòstic de la hiperactivitat; d'altres que capturen imatges dermatològiques per fer consultes mèdiques, o que ajuden a superar pors i fòbies. Aquestes són alguns exemples de la vuitantena de projectes (una vintena més que l'edició passada) que es presenten en les
V Jornades R+D+I en TIC i Salut que se celebren al parc, que tenen com a objectiu donar a conèixer les tendències i iniciatives actuals de recerca en salut electrònica, i impulsar la transferència de coneixement a escala internacional. Les jornades, organitzades pel Parc de la UdG, la Fundació TicSalut, l'Euroregió Pirineus Mediterrània, la Mobile World Capital Barcelona i el centre e-Santé de Tolosa, són també un escenari d'oportunitats per a les empreses i els centres tecnològics. Així, és previst que durant les jornades es portin a terme unes 400 entrevistes concertades, en què es poden detectar col·laboradors per tirar endavant els projectes.

Més de 250 persones assisteixen a les jornades, que ahir es van inaugurar amb un acte en què van intervenir el vicerector de recerca de la Universitat de Girona, Jordi Freixenet; la directora general d'Ordenació i Regulació Sanitàries, Roser Vallès; el director general de Salut Pública i Consum del Govern de les Illes Balears, Luis Rafael Santiso; el director de la Fundació TIC Salut, Francesc Garcia Cuyàs, i la vicepresidenta del Technopole Castres Mazamet, Fabienne Lévènique.

Els projectes que es presenten han estat seleccionats per un comitè científic, valorats per la seva importància i notorietat i s'exposen al públic en ponències de cinc minuts de durada. A més de la presentació de les ponències i projectes, ahir es va pronunciar la conferència Els principals reptes en la implementació de la salut electrònica a França, a càrrec de l'expert en temes tecnològics Jean-Pierre Blum. També es van fer dues taules rodones: Atenció integrada: promovent la interacció entre serveis sanitaris i socials i mHealth: noves solucions als reptes globals en salut i benestar. En la primera taula, es va posar en relleu que actualment la majoria de països treballen en el desenvolupament de models d'atenció integrada i que un dels reptes és un model que incorpori tant la vessant sanitària com la social. Pel que fa a la segona taula, l'objectiu és aprofitar al màxim les eines tecnològiques que hi ha al mercat per millorar l'atenció. Les jornades inclouen una convocatòria de premis que es van lliurar anit.

Un prototip per tractar la fòbia a les aranyes

Experts en projectes d'enginyeria de la Universitat Ramon Llull han creat un prototip que ha estat batejat amb el nom d'Aracnofobia, que vol ser una eina en el tractament de fòbies a petits animals, com ara les aranyes, usant la realitat augmentada i el sistema de l'exposició continuada. Per fer-la servir, es necessita una tauleta o bé un mòbil amb càmera, on s'instal·la una aplicació que permet visualitzar petits animals en un entorn real. El pacient és exposat a aquesta visió amb el seguiment d'un terapeuta. Marc Antonijoan, investigador, va explicar que, un cop fet el prototip, s'iniciarà la fase de proves per validar-lo.

Un giny format pel mòbil i unes ulleres 3D

La conjunció de dos aparells –un mòbil i unes ulleres 3D– ha donat lloc a un giny pensat per combatre situacions d'ansietat. El producte, ja a la venda, s'anomena Psious i es comercialitza a professionals de la salut mental. L'empresa, amb seu a Barcelona, es va crear l'any passat i té un soci als EUA.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia