Societat

La salut de nounats millora quan la taxa d'atur és més alta

Un estudi de la UPF indica que en anys de crisi les dones tenen més temps per cuidar-se i menys estrès laboral

La investigació demostra que, comparant els fills d'una mateixa mare, els que neixen en recessió econòmica estan més sans que els germans nascuts en èpoques de bonança

La salut dels nounats és significativament millor quan la taxa d'atur és més alta, segons la sorprenent conclusió d'una investigació realitzada per la professora del departament d'Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Llibertat González-Luna.  Segons l'estudi, la salut de les dones es pot veure perjudicada si els nivells de renda més baixos es tradueixen en una pitjor nutrició, o també a causa d'un augment en els nivells d'estrès. 

Però, d'una altra banda, segons l'informe, una reducció en les taxes d'ocupació podria redundar positivament en la seva salut si es tradueix en més “temps per cuidar-se”, més àpats casolans, més exercici, més visites al metge, o menys estrès laboral. 

La feina, publicada en la sèrie Working Papers de la Barcelona Graduate School of Economics (BGSE), ha estudiat els efectes de la crisi econòmica actual sobre la salut dels nounats i revela que la salut neonatal millora quan la taxa d'atur és més alta. 

Llibertat González-Luna, que també és doctora en Economia per la Universitat de Northwestern (EUA), i Ainhoa Aparicio Fenoll, investigadora del Collegio Carlo Alberto de Turín (Itàlia), es van plantejar la hipòtesi de partida de què l'empitjorament de la situació econòmica podria estar afectant la salut de les dones embarassades, i això al seu torn podria perjudicar els nens ja des del naixement. 

Les autores han utilitzat les dades provinents de l'Enquesta de Població Activa espanyola per calcular la taxa de desocupació entre 1980 i 2010 per províncies.  A més, han utilitzat les dades de certificats de naixement per construir mesures de salut dels nounats, com el pes al néixer, la prematuritat o la mortalitat neonatal, també per províncies i anys. 

L'anàlisi estadístic de l'estudi demostra, segons ha informat la UPF, que “sorprenentment la salut neonatal és significativament millor quan la taxa d'atur és més alta”.  Segons ha explicat González-Luna, “això no es deu al fet que el tipus de dones que tendeix a tenir fills més sans tingui una major probabilitat de tenir fills en èpoques d'alta desocupació”. 

“En el nostre treball -ha puntualitzat- trobem que, fins i tot comparant els fills d'una mateixa mare, aquells que neixen en èpoques de recessió econòmica neixen més sans que els seus germans que neixen en èpoques de bonança”.

Segons les investigadores, hi ha diverses explicacions possibles per a aquest resultat i una d'elles és que la salut de les dones embarassades millora en èpoques d'atur alt. “Trobem alguna evidència d'això utilitzant dades de l'Enquesta Nacional de Salut: quan l'atur puja, per terme mig les dones en edat de concebre reporten millor estat de salut física, dormen més, beuen menys alcohol, i tenen un índex de massa corporal menor”, segons González-Luna.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia