Societat

La febre per la Zumba s'imposa als gimnasos

Aquesta modalitat, una barreja de ball llatí i ‘fitness', va néixer a finals dels noranta a l'Amèrica Llatina

És apte per a totes les edats i és un exercici cardiovascular immillorable

Es poden cremar més de 600 calories per sessió

No hi ha gimnàs mínimament digne que no programi classes de Zumba, una barreja de ball llatí i hip-hop en què els alumnes segueixen les coreografies que marca un professor amb la música a tot drap. La febre per la Zumba, però, ha traspassat els gimnasos i avui es balla en moltes festes populars i fins i tot se'n fan classes a les AMPA de moltes escoles per als pares i mares.

La Zumba, a diferència de moltes modes en ball i dansa, “no s'ha inventat als EUA, sinó a Colòmbia, però sí que va ser després d'arribar als EUA que es va expandir per tot el món”, indica Susana Papazajariou, una ballarina professional. Diu que “el fet que als EUA i a Europa hi hagi molta immigració provinent de l'Amèrica Llatina explica, en part, l'èxit d'aquest ball”. Tot i que ella és ballarina de danses orientals, manté que la Zumba, “com que és una activitat cardiovascular, és ideal per als clubs esportius, on la gent va a fer el màxim d'exercici i a suar”. Una altra ballarina, Montse Duran, de Badalona, assegura que “és un ball a l'abast de tothom, perquè es pot fer amb més o amb menys intensitat”.

L'origen de la Zumba té nom i cognoms. “La va inventar Beto Pérez”, explica la Juliya, una ballarina nascuda a Bielorússia que, amb el seu marit, va muntar ja fa quatre anys el centre Zumba Fitness Barcelona, a la plaça Urquinaona, on fan classes diàries al matí i a la tarda.

Efectivament, tot va començar a Colòmbia a finals dels anys noranta, a través del mestre Alberto, Beto, Pérez, de Cali, una ciutat on, com sap tothom que hi hagi estat, si la música sona, sona al màxim volum. Sembla –perquè el mateix Beto ho ha explicat en diverses entrevistes i així es recull en totes les històries de la Zumba– que un dia tenia classe i es va deixar la música. Aleshores va anar al cotxe i va agafar diversos CD de música llatina, sobretot salsa i merengue. Va barrejar l'aeròbic amb el ball i les classes van tenir un èxit brutal. Tant és així que les van començar a convertir en disciplina esportiva. Va traspassar fronteres i el 2001, en arribar als EUA, es va convertir en un boom. Hi va ajudar molt el fet que celebritats com ara Jennifer López, Shakira i Rihanna se'n fessin seguidores. Fa uns quatre anys va arribar a l'Estat espanyol, però és des de fa dos anys que hi ha una autèntica febre per aquesta disciplina. La Zumba és una marca registrada. El seu creador va passar de ser un monitor de gimnàs a ser un empresari multimilionari.

L'èxit de la Zumba, un ball barrejat amb fitness, es deu al fet que té molts beneficis físics i mentals. Segons expliquen als gimnasos Dir, on se'n fan moltes classes, “aquest ball millora el sistema cardiovascular, fa que es cremin de 600 a 800 calories per sessió, reafirma la musculatura i augmenta la coordinació”. Però, a més, els experts afegeixen que aquestes classes són molt gratificants, perquè en general tots els clients en surten contents. “En aquestes classes –diu Montse Duran– s'estimula el bon humor i això fa que tothom en surti somrient. Gràcies a la Zumba, molta gent adulta que fa temps que ha deixat d'anar a ballar, ho pot tornar a fer i li serveix per esbravar-se; això és molt bo.” És habitual que al llarg d'una classe els alumnes acabin cantant i fent crits i exclamacions seguint el ritme de les cançons.

LES XIFRES

600
calories
es cremen (i fins i tot 800) en una sessió de 55 minuts de Zumba, segons els experts.
2001
és l'any
que la Zumba, que va néixer a finals dels noranta a Cali, va arribar als EUA i d'allà es va expandir per tot el món.
75
per cent
de la música que sona en una classe de Zumba Fitness, que és una marca registrada, és de ritme llatí.
4
anys
fa aproximadament que aquest ball va arribar als gimnasos de l'Estat espanyol i es va fer famós.

Cançons comercials per a tothom

La Zumba, bàsicament, és una barreja de coreografies fàcils i divertides que enganxen. Es posen moltes cançons actuals i comercials de ritmes llatins com ara la salsa, la bachata, el merengue, el reggaeton i la samba, cosa que fa que les classes siguin molt amenes. Després d'algunes cançons amb molt ritme (i amb salts i tot), es pot enllaçar cançons més lentes per abaixar el ritme o per fer la relaxació fina. Hi ha gimnasos que ofereixen Zumba per a gent gran (Zumba Gold) i per a infants a partir dels 12 anys. També en alguns centres amb piscina es balla dins l'aigua.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia