Societat

Ciència

Ratpenats per salvar les tomaqueres

Impulsa la col·locació de nius per atraure ratapinyades als horts municipals i combatre així una plaga d'insectes invasors

Forma part d'un estudi científic que fins i tot examinarà els excrements de les pipistrel·les

Fa uns cinc anys es va detectar per primer cop a Tiana l'arna de la tomaca (Tuta absoluta) una petita papalloneta que actua com una plaga en aquest cultiu. Després de patir-la durant un temps, els membres de l'associació Tiana Cultiva han decidit fitxar ratpenats com a manera de combatre aquesta espècie invasora, que es va introduir a la Península el 2007 i s'ha estès amb molta facilitat per tota la conca mediterrània. El seu projecte forma part d'un estudi científic en què participa l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la UAB.

L'objectiu és determinar fins a quin punt la presència de pipistrel·les (Pipistrellus pipistrellus), les ratapinyades més petites de la fauna catalana i una de les més comunes, pot ajudar a combatre l'arna de la tomaca i millorar la qualitat dels cultius. Per això, fa uns dies van instal·lar als horts municipals sis nius creats especialment perquè els colonitzi aquesta espècie.

“Hem plantat unes tomaqueres que, en comptes d'estar separades pels 45 centímetres habituals, ho estan per un metre. Així creiem que els petits ratpenats podran volar-hi sense problemes i combatre aquest insecte, perquè en poden arribar a menjar 1.200 per cap en una nit”, explica Salvador Bosch, membre de Tiana Cultiva. Per validar aquesta hipòtesi i completar l'estudi científic, hi haurà detectors d'ultrasons per captar el crit especial que fan les pipistrel·les quan es llancen a l'atac i se n'analitzaran els excrements per comprovar la seva alimentació. Primer, però, caldrà que als ratpenats els agradin les noves cases, que fins i tot tenen diferents habitacions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia