Societat

Un 80% de pisos a la Font de la Pólvora tenen llum il·legalment

L'Ajuntament, Habitatge i Endesa busquen solucions financeres per regularitzar la situació sense haver de deixar ningú sense subministrament

L'antiguitat de les instal·lacions fa pujar el cost

Un 80% dels habitatges que hi ha al barri de la Font de la Pólvora de Girona agafen la llum sense pagar-la a la companyia distribuïdora. En nombres absoluts, són uns 340 els habitatges en aquesta situació, segons el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso. La companyia elèctrica ha presentat una denúncia contra els propietaris infractors, però de moment no els ha tallat el subministrament. El motiu és que les parts estan negociant per trobar una solució. En les reunions, en què participen el Col·legi d'Instal·ladors, el Departament d'Habitatge, l'empresa elèctrica i el mateix consistori, es treballa per trobar una fórmula legal que permeti regularitzar la situació.

El cas es complica perquè són pisos amb diverses dècades d'existència, molts sense comptadors i amb una instal·lació precària. Com que la potència servida a la xarxa depèn del nombre de comptadors, i com que molts dels existents estan manipulats, hi ha talls en el subministrament perquè la xarxa no pot assumir la demanda. L'Ajuntament ja va començar abans de l'hivern una revisió de la xarxa per intentar posar remei a la situació.

La solució que es proposa podria consistir que l'empresa cobri els comptadors i la instal·lació —que varia dels 350 euros als 500 euros— de manera diferida, a fi que els veïns puguin fer front al cost –cal recordar que el barri té un percentatge molt elevat de veïns en situació d'atur i sense ingressos regulars, per als quals el pagament del deute per a la nova instal·lació és inassumible–. Tot i les reunions que s'han portat a terme fins ara, de moment la solució sembla lluny: “No acabem de trobar la fórmula legal que ens permeti resoldre-ho, però hi continuarem treballant”, assegura Berloso.

Inversions municipals

D'altra banda, el febrer passat, el govern de la ciutat va aprovar un avantprojecte per a la construcció d'un ascensor públic per facilitar l'accés dels veïns a la zona d'habitatges del grup Sant Daniel, des del carrer Font de la Pólvora. En aquests habitatges, hi viu un percentatge alt de gent gran, i l'opció de l'ascensor es va valorar després d'estimar la de fer-hi arribar un bus, però resultava més car, segons va explicar el regidor d'Urbanisme, Carles Ribas. Aquesta inversió es preveu fer de cara a final d'any o a principi del vinent, i té un cost previst d'uns 485.000 euros.

Una altra inversió prevista és la que va sortir més votada al barri en el procés participatiu per escollir entre diversos projectes per als barris de Girona. L'Ajuntament va proposar tres opcions. La més votada pels veïns, amb gairebé un 60% dels vots, va ser l'adequació dels murs protectors del lateral de la rotonda del final de l'avinguda de la Font de la Pólvora, a més de la reparació de la vorera del carrer Castanyer i la creació d'un pas fins a l'aparcament.

LES XIFRES

340
habitatges
del barri de la Font de la Pólvora agafen la llum que gasten de comptadors d'altres pisos.

LA FRASE

S'estan buscant fórmules legals per poder instal·lar els comptadors, però per ara no les trobem
Eduard Berloso
regidor de serveis socials
500
euros
pot arribar a ser el cost de la instal·lació elèctrica que necessiten alguns dels habitatges.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia