Societat

Denuncien al CVC la “manca de transparència” i “l'amiguisme” al voltant del Castor

La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia s'ha reunit aquest dijous amb l'ens consultiu de la Generalitat

La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia ha denunciat aquest dijous al migdia a la Comissió de Ciències del Consell Valencià de Cultura la “manca de transparència” i “l'amiguisme” al voltant de la tramitació i la posada en marxa del magatzem de gas submarí Castor, situat davant la costa de l'Ebre i del Baix Maestrat. En la trobada, els tres portaveus de l'entitat ha aportat diversa documentació sobre les conseqüències sísmiques que ha provocat l'activitat perquè l'organisme consultiu de la Generalitat Valenciana puga elaborar el seu informe al respecte. La Plataforma s'ha mostrat satisfeta per la receptivitat a les seues tesis i ha constatat la preocupació del Consell.

“Estan preocupats pel que suposa per als municipis afectats i com a òrgan consultiu han d'emetre un informe, properament, que estarà basat en documentació i els informes que s'ha anat emetent. Hem denunciat la manca de transparència de l'administració pública que teòricament ha de defensar els interessos dels ciutadans i l'amiguisme amb el qual ha actuat el govern estatal a favor dels interessos particulars en aquests set anys”, ha apuntat la portaveu de la Plataforma, Cristina Reverté.

La raó

Aquesta preocupació, segons apunten, s'ha traduït en un gran interès per conèixer els impactes generats pel projecte Castor, el seu origen, implicacions ambientals i les actuacions de resposta social de la mateixa Plataforma. “És important que ho expliquem des del punt de vista ciutadà i la valoració és molt bona”, ha remarcat Reverté, tot recordant que les administracions van menystenir la posició de l'entitat durant anys tot i que, finalment, el temps i els esdeveniments els han acabat donant la raó en molts dels seus advertiments

En aquest sentit, han recordat els més de 500 terratrèmols provocats per les injeccions de gas “sense cap garantia de seguretat” i han aportat documentació diversa com els informes oficials de l'Institut Geogràfic Nacional, l'Institut Geològic i Miner, el de l'Observatori de l'Ebre de l'any 2005 –que ja avisava que l'activitat era “mundialment” coneguda per generar terratrèmols”– o sentències en contra del procediment administratiu.

Visita del BEI

D'altra banda, la Plataforma espera la visita d'una delegació del Banc Europeu d'Inversions (BEI) a les Terres del Sénia durant les pròximes setmanes, com així va anunciar fa mesos l'organisme, per conèixer de primera mà les implicacions i conseqüències del projecte Castor.

L'entitat va presentar una denúncia al BEI demanant que retire el finançament del projecte, després d'autoritzar una operació de venda de bons per valor de 1.440 milions d'euros –500 dels quals, provinents de fons públics europeus– que va servir a la promotora Escal UGS –en mans majoritàriament d'ACS– per finançar la construcció.”La denúncia que vam presentar a Europa ja parlava de la falla d'Amposta i d'una altra que connectava amb el sistema de l'estructura marina que podria provocar terratrèmols. Ells estan en contacte amb la Comissió Europea i ara estem esperant concretar la visita, tard o aviat, però l'interès sí que l'han mostrat”, ha subratllat Reverté.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia