Societat

Protesten contra la MAT enfilant-se en una torre

Els quatre activistes contraris a la línia que van protagonitzar l'acció, a Fellines, s'hi van estar prop de nou hores i, finalment, van baixar per voluntat pròpia, però ajudats pels bombers

Tres noies i un noi, activistes contraris a la línia de molt alta tensió (MAT), van pujar ahir a la torre 64, situada a Fellines, per tal d'entorpir els treballs de la instal·lació de cables que s'hi estan fent aquests dies i, d'aquesta manera, fer palès el seu desacord amb aquesta infraestructura i, en concret, amb l'incompliment –van dir– de les distàncies de seguretat que hi hauria d'haver entre els cables i una granja i el nucli de Fellines. Una vintena més de persones els van fer costat des de terra. L'acció va començar a dos quarts de deu del matí i va acabar cap a les sis de la tarda, després que els quatre activistes de la torre accedissin a la petició dels bombers de baixar per voluntat pròpia. A les dotze havien arribat a la zona agents antiavalots dels Mossos, que van identificar tant els autors de l'acció com els companys que els donaven suport, un cop van baixar. No es van produir detencions ni incidents.

A 40 metres

Dues noies i un noi es van situar a una altura d'uns 40 metres, i una altra noia, a uns 6. Es van assegurar amb cordes i es van lligar amb cadenes, per tal de dificultar un eventual rescat. El cos el recolzaven en uns seients de cadires i alguns anaven equipats amb un paraigua per protegir-se del sol. Mitjançant cordes, rebien aigua i menjar des de baix.

A la una del migdia, els mossos van parlar amb els activistes que eren a terra per mirar de convèncer-los que ho deixessin estar, però els joves no hi van accedir. Tres hores més tard, un bomber del GRAE es va enfilar fins al grup que estava a 40 metres d'altura amb la mateixa proposta, que aleshores sí que va ser acceptada. La baixada va ser lenta perquè, primer, dos bombers van haver de trencar les cadenes amb què els activistes estaven lligats a l'estructura metàl·lica i, seguidament, equipar els joves amb un arnés perquè poguessin baixar amb seguretat. L'última persona a abandonar la protesta –la noia situada a 6 metres d'altura– va tocar terra quan faltaven pocs minuts per a les sis de la tarda. Personal del SEM els va fer un breu reconeixement mèdic. Aparentment, tots quatre estaven en bones condicions.

“S' estan incomplint els acords entre la Generalitat i els municipis referits a deixar unes distàncies de seguretat amb els edificis propers –va indicar un portaveu dels contraris a la MAT– i volem denunciar que aquesta línia afavoreix el lobby privat energètic però causa molts de perjudicis des del punt de vista territorial i social. Malgrat que ja l'estiguin muntant, volem que hi hagi un crit en contra ben alt.” Un membre de l'associació de veïns de Fellines, Sergi Saus, es va expressar en uns termes similars i hi va afegir que en el cas de la finca de la torre 64 s'havien produït irregularitats en la tramitació de les expropiacions i, per tant –va indicar–, l'obra no era legal. “Hem presentat al·legacions, però les obres continuen igualment, aplicant una política de fets consumats”, va queixar-se Saus.

El precedent

Al gener ja hi va haver una acció contra la MAT a Fellines. En aquella ocasió, un noi –que ahir era al grup de suport– es va lligar dins d'un cotxe enterrat al lloc on havien d'aixecar una torre. A diferència de la protesta d'ahir, en la del gener sí que hi va haver enfrontaments entre els contraris a la MAT i els antiavalots dels Mossos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia