Societat

Mataró busca garantir la convivència veïnal abans que comenci el ramadà

L'Ajuntament fomenta les trobades entre musulmans i veïns dels barris amb oratoris

El col·lectiu es compromet a complir amb l'ordenança de civisme

L'Ajuntament de Mataró vol que la celebració del ramadà, una de les festes religioses de l'islam més importants i multitudinàries, es desenvolupi amb plena normalitat a la ciutat i no generi queixes entre els veïns dels barris on es concentren els oratoris. Per aquest motiu, i amb la complicitat dels tres grans col·lectius musulmans que hi ha a la ciutat –Annour, Al-Ouahda i Mezjid Bilal– ha organitzat un seguit de trobades pedagògiques amb les associacions de veïns i altres entitats de les zones on del 28 de juny al 27 de juliol es concentrarà una major activitat. Per la seva banda, dins la mateixa comunitat musulmana s'han compromès a traslladar als seus membres la necessitat de complir amb la normativa de civisme, en especial pel que fa al respecte pel descans dels veïns, evitar el soroll a la via pública i les concentracions de gent a la nit. Amb més de trenta anys de commemoració del ramadà a la capital del Maresme, fins avui no hi ha hagut cap episodi de tensió ni d'enfrontament entre comunitats. En els últims anys, però, i en especial quan la celebració coincideix amb els mesos d'estiu com aquest any, sí que s'han presentat diverses queixes de ciutadans sobre sorolls i concentracions de gent a partir de la mitjanit que no els deixen dormir. “Som conscients que la nostra festa no ha de provocar molèsties a la resta de gent i com a bons musulmans hem d'evitar-ho”, explica el vicepresident de Associació Cultural Musulmana AlOuahda, Abdelilah El Harrak. El vicepresident de l'Associació Cultural Islàmica Annour, Mofadal Jebari, hi afegeix que les trobades pedagògiques s'adrecen sobretot al jovent que sol reunir-se al carrer i a les places després de l'última oració, passada la mitjanit. “Els cridem a l'ordre i els ensenyem a ser respectuosos”, apunta i hi afegeix que també s'incideix a mantenir el silenci dins les mateixes cases, on els musulmans es lleven a quarts de tres de la matinada per fer el primer àpat abans no comenci el dejuni.

Els dos representants de les comunitats musulmanes a Mataró consideren que la celebració del ramadà a la ciutat està plenament integrada al calendari de festes pròpies del municipi.

Malgrat aquest ambient de col·laboració, des de la comunitat musulmana també s'apunta que les queixes que han sorgit fins ara han estat aprofitades des d'alguns partits polítics per “fomentar la divisió”. “Hem volgut parlar amb ells, perquè entenguin els nostres costums, però no han volgut escoltar-nos”, lamenta Basoury Diaby, president de l'Associació Mezjid Bilal.

LA XIFRA

4
oratoris
hi ha a Mataró, dos al polígon Pla d'en Boet, un al de Mata-Rocafonda i un altre a l'avinguda Jaume Recoder

LA FRASE

Som conscients que la nostra festa no ha de provocar molèsties a la resta de la gent no musulmana
Abdelilah El Harrak
vicepresident de Associació Cultural Musulmana Al-Ouahda

Una comunitat eminentment sunnita malikita

La majoria de musulmans que viuen a Mataró provenen del Magreb i del nord d'Àfrica i pertanyen a la branca majoritària de l'islam, la sunnita i a l'escola jurídica malikita, fundada per Malik Ibn Anas. Malgrat que a Mataró no hi ha un cens exacte de persones que professen aquesta religió, sí que es coneix que a la ciutat hi viuen uns nou mil marroquins que participaran activament del ramadà. A banda d'una celebració, el ramadà és el novè mes del calendari musulmà, que es regeix per la lluna i que provoca que les festes siguin variables. Durant aquest mes, considerat sagrat, el profeta Mahoma va rebre la primera revelació de l'Alcorà, el llibre sagrat de l'islam. El ramadà és concebut com un període per examinar la conducta de vida i per superar-se com a persona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia