Societat

Els nens mengen el doble de les proteïnes que els calen

El 95% dels infants catalans ingereixen més proteïnes que les recomanades

És un primer factor per generar obesitat infantil o adulta

Es consumeixen més greixos que a la resta de l'Estat

Els infants catalans de dos i tres anys consumeixen el doble de les proteïnes que necessiten per al creixement. L'excés de proteïnes en l'edat en què els infants fixen els seus hàbits alimentaris és una de les conclusions de l'informe Alimentant la salut del demà, que es va presentar ahir. La segona conclusió que s'assenyala en l'estudi és que els menors catalans mengen més greixos que els de la resta de l'Estat. L'estudi forma part del programa Alsalma 2.0 de la companyia Danone Nutricia, i s'ha fet en col·laboració amb l'hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i el CAP Centre Sabadell.

Aquest excés de proteïnes s'ha detectat en el 95% dels infants avaluats. La mostra constava de 241 nens i nenes catalans, sobre un total de 1.500 infants de tot l'Estat. “La dieta de molts nens està lluny de ser la ideal i impacta sobre la seva salut futura”, adverteix el doctor Vicente Varea, de la secció de gastroenterologia, hepatologia i nutrició de Sant Joan de Déu. “Moltes vegades només donem importància a l'excés de greixos, però l'excés de proteïnes també origina un augment de pes, i a la llarga pot afavorir el sobrepès en l'edat adulta”, insisteix Varea. L'excés de pes acaba generant un augment de 0,029 kg/m² de l'índex de massa corporal.

Els ous, el peix, les carns i els làctics són els productes que aporten més proteïnes d'origen animal. Entre els que porten més proteïnes d'origen vegetal hi ha les fruites seques, la soja, els xampinyons, els llegums i els cereals.

Cada cop hi ha més estudis que coincideixen a assenyalar que l'excés de pes es genera en la infància. L'anàlisi finançada per Danone Nutricia avaluava els joves catalans i els de la resta de l'Estat, sense entrar en detalls per a la resta de comunitats autònomes. Això sí, avisa que els menors catalans consumeixen una mica més de greixos que no pas els de la resta de l'Estat. Són producte del consum de pastes i brioixeria, que duen colesterol, greixos poliinsaturats i greixos monoinsaturats.

Tot i aquestes dades negatives, l'estudi també posa de manifest que els infants catalans segueixen bastant bé i millor que els de l'Estat la dieta mediterrània. És a dir, que ingereixen prou fruites i verdures, però alhora massa greixos i proteïnes. En definitiva, potser van sobrealimentats, albira l'estudi. “Només s'han detectat lleugeres disfuncions en l'excés de sodi i la falta de iode i ferro”, avisa la doctora Imma Clarà, del CAP Centre Sabadell.

Fa anys es creia que els infants havien de menjar el mateix que un adult, però menys, i no és ben bé així
Vicente Varea
gastroenterologia i nutrició hospital de sant joan de déu
Un excés de sodi en nens molt petits pot afavorir la hipertensió
Inma Clarà
doctora del cap centre sabadell

Obesitat i hipertensió arterial

L'obesitat adulta i la hipertensió arterial són alguns dels problemes que pot generar una mala alimentació, segons l'estudi Alsalma.
Les dues malalties afecten força persones adultes.

Mediterranis, però per a segons què

L'estudi Alsalma admet que els infants catalans segueixen bastant bé la dieta mediterrània, sobretot pel que fa a fruites i verdures. En canvi, un altre informe de la Fundació Espanyola del Cor alerta que alguns aliments d'aquesta dieta s'estan arraconant molt, com ara el peix blau, algunes verdures i la fruita seca. En altres productes, com ara l'oli d'oliva, sí que se segueix la dieta de forma perfecta.

Fruites i verdures, la segona despesa al cistell

El primer producte en despesa alimentària a l'Estat
és la carn i els seus derivats. En segon lloc, ja se situen
les fruites i les verdures, que impliquen un 11% de la despesa alimentària.

Mil dies decisius en els hàbits alimentaris

Els metges nutricionistes atribueixen un gran valor als primers mil dies de vida d'un nadó –tres anys– a l'hora de definir els hàbits i gustos alimentaris que després tindrà cadascú de nosaltres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia