Vallès Oriental

REPORTATGE

Premi als millors lectors

Alumnes de Granollers i la Roca guanyen el Certamen de Lectura en Veu Alta

Camelia Nicula, una alumna de quart de Primària de l’escola Ferrer i Guàrdia de Granollers, va arribar de Romania fa menys de dos anys, però ja domina el català fins al punt que ha estat la guanyadora del desè Certamen de Lectura en Veu Alta.

Aquest concurs està convocat per la Fundació Enciclopèdia Catalana en la categoria Timoners, on hi ha els alumnes provinents d’aules d’acollida.

En el concurs hi han participat uns 68.000 alumnes de 604 escoles de Catalunya. El dia 4 de juny es va fer la final al Teatre Nacional de Catalunya (TNC). La seva professora, Guillermina González, es desfà en elogis: “És un gran mèrit, ha après català molt ràpid. Sap interpretar i donar tota l’emoció que requereix una lectura en veu alta. Hem après molt, tant ella com jo”.

La tutora remarca la bona integració de la nena a l’escola fins al punt que és l’actual delegada del seu curs. Però també incideix en el paper de la família. “És una barreja de talent i suport familiar. La mare feia cursos de català i les dues s’ajudaven mútuament”. El procés de preparació també es va viure intensament. A mesura que la Camèlia anava superant fases eliminatòries, professora i alumna aplicaven mètodes per superar els nervis a l’escenari. “Vam treballar molt el tema dels nervis. La Camelia anava a llegir davant els alumnes de les classes dels més grans de l’escola que sempre impacten més, però també davant dels petits, perquè quan llegeixes per a petits fas servir un to més tendre i emotiu”.

La professora també recorda especialment el dia de la final. “Hi va anar tota la classe i va ser emocionant. Va ser un bon element de cohesió”. El text que s’havia de llegir era un fragment d’un minut del llibre El cor damunt la sorra, de Jordi Llompart, que el va escriure poc després de perdre una filla en accident. “El llibre és preciós i la Camelia l’ha viscut molt i ha sabut el que volia transmetre. El premi li va donar el mateix Jordi Llompart”.

El Certamen ha tingut tres guanyadors del Vallès Oriental; són Oriol Velasco, Marc Clascà i Laura Brand, alumnes de quart d’ESO de l’institut de la Roca. Participaven en la categoria de Tropa de Corsaris –categoria de grups de tres alumnes– i la lectura amb què van concursar corresponia a l’obra Noel et busca, d’Àngel Burgas, que explica la història d’un jove que intenta recuperar la seva identitat, un cop ha perdut la memòria. Aquesta recerca el portarà a descobrir un passat fosc i inesperat.

Abans d’arribar a la final, els alumnes de la Roca van haver de superar els quarts de final, celebrats a Cardedeu, i la semifinal, al Caixa Fòrum de Barcelona. “Poder arribar a la final no ha estat gens fàcil, ja que el nivell de lectura de tots els concursants ha estat molt competitiu, per no dir excel·lent”, diu el director de l’institut, Josan Pac. “Amb aquesta participació, que renovem cada any, pretenem promoure el gust per la lectura entre tots els nostres alumnes”, afegeix el director.

La notícia completa a El 9 Nou
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia